Masca de silicon, cea mai sigură. Costă 60 de euro, dar acoperă total fața și nu lasă aerosolii să treacă
Dacă în martie sau aprilie, când era practic imposibil să le obții – după tipologia largă care există în prezent – astăzi, din fericire, există măști de toate tipurile și caracteristicile posibile, în funcție de reglementările actuale.
Măștile igienice de unică folosință, măștile chirurgicale de unică folosință de tipul I sau II, măștile igienice reutilizabile, textile sau nu, măștile de protecție filtrante FFP2 sau FFP3 sunt cele mai răspândite și utilizate de populație în funcție de circumstanțele și posibilitățile economice.
Acestea din urmă fac parte din așa-numitul EIP (echipament de protecție individuală) și utilizarea lor este recomandată pentru îngrijitori, cei care locuiesc cu persoane infectate, personalul medical care lucrează în medii riscante și unii utilizatori deosebit de vulnerabili.
În prezent acestea pot fi considerate ca fiind cele mai eficiente, conform as.com.
Problema cu aceste măști, conform a ceea ce mulți experți împărtășesc, este că pot exista probleme cu ajustarea lor, care, în cele din urmă, este esențială pentru îndeplinirea funcției lor de prevenire a infecțiilor și a transmisiilor.
În acest sens, José Luis Jiménez, doctor în inginerie de la MIT și profesor de chimie și științe ale mediului la Universitatea din Colorado, a fost întotdeauna categoric despre principala metodă de transmitere. Inhalare.
„Aerosolii, acele picături atât de mici încât pot rămâne plutind mult timp în aer, sunt principala formă de transmisie”, a împărtășit în unele dintre nenumăratele sale avertismente din ultima vreme.
Noile măști elastomerice
Măștile sunt mijloacele de protecție esențiale și, prin urmare, măștile elastomerice, realizate cu silicon care îmbunătățesc etanșarea, încep să aibă întâietate asupra FFP2 sau FFP3.
Într-o postare recentă pe Twitter, expertul oferă câteva sfaturi despre utilizarea măștilor și două caracteristici care trebuie îndeplinite pentru a fi considerate eficiente.
„Pentru aerosoli, măștile sunt un filtru. Aerul pe care îl inspirăm și expirăm trebuie să treacă prin pânza filtrantă. Procedând astfel, multe dintre spray-uri (picături) se vor lipi de el. Calitatea țesăturii pentru filtrare se referă la ce procent din aerosolii care trec prin ea se blochează. Trebuie înțeles că filtrele nu sunt strecurătoare sau site. Fizica microscopică este surprinzătoare. Pot captura aerosoli mult mai mici decât găurile lor”, explică José Luis Jiménez.
„Pe lângă calitatea filtrului, avem nevoie de o potrivire bună a măștii pe față. Dacă există goluri între față și mască, este mai ușor să pătrundă aer prin ele. Un decalaj de 2% din mască permite să treacă 50% din aer nefiltrat”, adaugă el.
Astfel, José Luis Jiménez împărtășește punctul slab al măștilor N95 / FFP2 și de ce consideră că măștile elastomerice „vor predomina pe termen mediu”.
„Măștile N95/ FFP2 filtrează foarte bine, dar este dificil să se potrivească bine, mai ales pe nas. Dacă sunt purtate necorespunzător, datorită formei lor, pot crea mai multe găuri decât țesături bune și, în cele din urmă, nu îşi îndeplinesc funcţia.
N95/ FFP2 au o problemă de proiectare. Materialul este ales pentru a filtra bine. Dar același material este <rugat> să se potrivească bine. Și asta este dificil.
O îmbunătățire importantă o reprezintă măștile elastomerice, care utilizează material N95 pentru filtru, și siliconul pentru a se potrivi mai bine”, conchide expertul, care recomandă marca Envo Mask.
Puține opțiuni pe piață și scumpe
Cu toate acestea, acest tip de mască nu este de obicei disponibil în magazine, deși este posibil ca disponibilitatea lor să crească în viitorul apropiat. Nici nu se poate spune că prețul său – modelul împărtășit de José Luis Jiménez depășește 60 de euro – este cel mai adaptat, dar nu trebuie să uităm de eficiența sa ridicată și de faptul că sunt reutilizabile, ceea ce îl face pe termen lung o opțiune de luat în considerare.