Medvedev. Politkovskaia

mai 9, 2008 0

E incredibil cit de provinciali sintem. Am vazut la televizor toata saptamina tot felul de timpenii, candidati PSD care nu sint PSD precum Oprescu si Gigi Becali pe care nici un jurnalist nu il intreaba direct „bai, nene, cum justifici provenienta banilor”.
Deci, dincolo de jeg, poate vorbim totusi despre adevaratul eveniment al saptaminii. Putin i-a lasat tronul lui Medvedev saptamina aceasta. Acesta din urma a tinut discursuri despre libertatea de expresie, chestie de un tupeu kgbist. Iar Putin a iesit la citeva zile si si-a centrat discursul pe prosperitate financiara si forta armatei ruse. Se pregateste la Moscova o parada a armatei de-a dreptul impresionata. Trebuie sa demonstram ca ne putem apara resursele, a zis Putin. Serviciile secrete englezesti au spus, conform BBC, ca spionajul rusesc e la fel de activ ca in timpul razboiului rece (din SUA tocmai a mai fost expulzat un grup rusesc acuzat de spionaj). In acelasi timp, in armata rusa salbaticia e maxima – mor mai multi soldati decit se pierd trupe in afganistan, scenariul fiind acelasi: batai, tortura, jaf.
Absolut intimplator, zilele astea am citit si tulburatoarea „Rusia lui Putin” a Annei Politkovskaia. V-o recomand calduros. Texte simple si dure, cu multe-multe fapte concrete despre o Rusie mafiotizata pina in plasele. marturii tulburatoare despre razboaiele din Cecenia, despre atacul de la teatru, despre Beslan. Femeia asta a fost impuscata nu doar pentru ca l-a criticat pe Putin. A intrat in profunzime, a scris despre mafioti concreti, care au comis crime si furturi concrete… Intr-o tara „mai” libera precum Romania jurnalismul se face in lene cu piciorul sting – prea putin se mai risca; m-am simtit prost ca jurnalist ca ma complac in situatii caldute in timp ce femei precum Politkovskaia lupta pina la limitele tragice ale meseriei.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.