Mentalitate de maimuta

martie 10, 2009 0

Sa imiti, sa razi prosteste, sa te „maimutaresti”, sa te cateri si mai nou asta. Adica sa premeditezi atacuri armate. Armate, in masura in care o maimuta se poate inarma…
„Cimpanzeul Santino a învăţat când şi cum să dea la o parte părţi ale îngrăditurii sale de beton pentru a-şi procura alte asemenea proiectile. Cimpanzeul a observat că atunci când apa se infiltrează în crăpăturile betonului şi îngheaţă, anumite porţiuni ale îngrăditurii se desprind şi scot un sunet găunos când sunt bătute cu pumnul.
Santino a fost văzut bătând uşor în zid şi lovind mai tare când găsea bucăţi de beton slăbite, pentru a le desprinde şi a le pune deoparte.
Studiul cercetătorilor suedezi de la Universitatea Lund arată că a adunat pietrele într-o stare de calm, înainte de deschiderea grădinii zoologice de dimineaţă. Actul de lapidare a avut loc câteva ore mai târziu, când cimpanzeul a intrat într-o stare de agitaţie, arătându-le vizitatorilor ce înseamnă un comportament dominator. Cercetătorii de la Zoo Furuvik au înţeles din asta că Santino a anticipat o viitoare stare mentală, capacitate greu de bătut în cuie până acum în rândul animalelor, după cum explică specialistul în ştiinţe cognitive Mathias Osvath, autorul studiului (…)
Santino a întărit această observaţie: în sezonul mort, cimpanzeul nici nu strânge pietre, nici nu le aruncă.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.