Mentalitatea saraciei, Dumnezeu si Aprodul Puric

februarie 12, 2009 0

M-am uitat peste un sondaj Gallup referitor la gradul de religiozitate al oamenilor din diverse tari. Apoi, am citit un interviu cu Dan Puric. Voi prezenta cele doua stiri intercalate, deoarece colajul obtinut poate fi considerat relevant.
Sondaj: România se numără printre ţările în care religia ocupă un loc important în viaţa oamenilor
Dan Puric: Umorul nostru este de cea mai bună calitate. El are o substanţă creştină, în sensul că nu răneşte.Nu este cinic, nu are nici o legătură cu băşcălia, care este copilul ateismului. Când faci băşcălie, râzi de tot: de valori, de mamă, de Eminescu, de Dumnezeu. În România, totul se „băşcălizează“, totul se minimalizează, totul se încolonează. Umorul îţi arată încă o realitate paralelă, ca în fizica cuantică. (…) Cred că el are o rădăcină dacică, acel râs în faţa morţii, pe care nu l-am întâlnit la alte popoare.
Sondaj: Romania, unde importanta religiei in viata oamenilor are un indice de 78%, e devansata de Bangladesh, Sri Lanka, Congo, Maroc, Liban, Iran, Zimbabwe
Dan Puric: M-am hotărât la un ciclu de patru întâlniri la Ateneu: despre omul frumos, despre corp, despre umor şi despre iubire. Din banii câştigaţi îmi voi face, ca toţi oamenii bogaţi, o vilă, dar nu la Pipera sau la Snagov. Am găsit un cartier rezidenţial al lui Dumnezeu, uitat de oameni, la Aiud, pe Râpa Robilor. Vila se va numi Mănăstire Memorială.
Sondaj: Printre tarile in acre religia ocupa un un loc mai mic in viata oamenilor, se numara Suedia, Danemarca, Anglia, Olanda, Norvegia, Franta
Comentariul meu:
Intr-o tara care vrea sa progreseze, un om cu minte investeste banii in activitati care produc profit, care creeaza locuri de munca, care genereaza bani din taxe si impozite. Cu alte cuvinte, acel om isi da seama ca doar prin rugaciune si post nu scapi de saracie, daca te intereseaza cu adevarat soarta semenilor tai. Nu intamplator, primele tari care au apucat drumul industrializarii au fost cele care au inteles ca a face afaceri nu este un pacat si ca decat sa dai zece galbeni la biserica ori ca sa faci o manastire,mai bine dai doi la popa si de restul mai faci o fabricuta.
Umorul cinic, bascalia fina sunt semne de inteligenta. Neacceptarea subiectelor tabu ca litera de lege si contestarea lor cu argumente este o cale de progres, nu de decadere.
Dan Puric a avut un succes imens cu cartile si conferintele sale, tocmai pentru ca religia ocupa un loc exterm de important in viata romanilor si pentru ca in el se regasesc cateva milioane de romani nostalgici, care prefera un trai religios ce iti permite sa te rupi de realitate, in dauna unei vieti in care alegi sa iti confrunti problemele si greutatile. E mai usor sa te gandesti la perioada interbelica si la anii de aur ai Romaniei lui Bratianu, decat sa vii cu solutii pt anul 2009. E mai usor sa faci o poanta de dragul umorului, decat sa spui cinic o propozitie care scoate in evidenta un adevar, insa pentru care cateva mii de oameni sunt gata sa arunce cu rosii stricate in tine, pentru simplul motiv ca nu vor sa auda realitatea.
In tarile sarace, religia gaseste un teren fertil, insa din pacate nu da solutii prin care oamenii sa iasa din saracie. Iar o societate cu oameni saraci, indiferent de cat de religiosi sunt, devine la un moment dat macinata de coruptie, de abuzuri, de violenta.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.