Mic tratat despre ghiocei și protocoale
După ravagiile făcute de politica probusiness neoliberală, de export al banului public în privat, și cu sprijinul unora care urlă acum în PSD, astăzi s-a demarat operațiunea ”nu mai suntem ghiocei” în Parlamentul European. Dragnea a ordonat, Dăncilă et comp. și-au scos brusc patriotismul de pe card.
Politicienii noștri se ”eliberează”, deși tot ei au fost artizanii privatizării și ”subjugării”. După ce am privatizat partea materială, ne eliberăm ”spiritual”, din poziția ghiocelului ne decoperim poporul, mă rog, vedeți postarea de ieri.
Azi s-a dezbătut cazul copilului obraznic România, cu Dăncilă și Timmermans în prim-plan.
Dragnea, în mimetismul său ridicol după linia Trump-Netanyahu-Orban, a reușit să rămână ghiocel în ce privește taxarea marilor companii și a averilor și în același timp s-o facă pe luptătorul cu ”influența străină. Lucru care îi aduce bani, libertate și stimă tricoloră.
E ridicol să vorbim despre eliberarea de ”ghiocel” când de doi ani nu ești în stare să rezolvi cum trebuie problema protocoalelor prin atac în justiție, prin expunerea lor cu adevărat, nu pe feliuțe: știm de ce, pentru că nu vrei eliminarea puterilor tip Băsescu, ci vrei acele puteri.
Dubla măsură a UE este știută, inclusiv în ce privește atitudinea față de Orban Victor, dar e o dublă măsură și față de ”economic” și față de ”justiție”. Ce nu înțeleg bizonii noștri e că abuzul economic îl rezolvi cu politică, nu cu luptă cu ”statul paralel”.
Da, Timmermans, în timp ce dădea în Guvern, a adus clar în atenție protocoalele, e normal ca, după dezbatere, Tudorel Toader să strige ”victorie”. E o victorie ridicolă, pentru că nu aveai nevoie de aprobare de la Bruxelles să lămurești chestiunea, dar rămâne o victorie măcar pentru faptul că mulți europarlamentari și-au modulat totuși discursul spunând că da, e o problemă că Dragnea tot presează justiția pe care vrea s-o ”regleze” prin legi, dar e o problemă și cu protocoalele lui pește prăjit.
Dezbaterea a fost una de succes din acest motiv, că s-au pus ambele probleme pe masă (inclusiv de șeful ALDE, Verhofstadt, atât de drag anticorupților de pe aici), care probabil s-o fi gândit că o fi nașpa Tăriceanu, dar ce dracu poți să asculți la el timp de atâția ani, și de ce?
E interesant că, în continuare, criticile la PSD au fost vagi, centrate pe intenții, nimeni n-a spus clar cum Dragnea se apucă acum să atace chiar completul care va urma să-l judece, de exemplu. Se amestecă a la Macovei tot cu tot, ca să iasă văicăreala.
Tot interesant e că Nicolai, de exemplu, și alții au atacat corupția europeană care se exercită pe teritoriul României. Ce i-a apucat tocmai acum? nu o criză de conștiință, ci faptul că se simt ”pe val”.
Protocoalele și legile justiției sunt legate artificial, a spus Timmermans, și are dreptate. Nu poți repara prin legi abuzuri personalizate împotriva unora sau altora. Parte din protocoale sau toate (cine știe?) au fost oprite, deci ideea e să găsești vinovați și abuzați. Cum? Nu doar în tribunal, cum spun opozanții, ci și prin auditare serioasă a instituțiilor implicate.
Legile cu pensionări anticipate, amnistii și alte fantezii ale unor Vâlcov, sunt altceva decâît protocoalele. Unde n-are dreptate Timmermans este în manvrarea fără jenă a MCV , document-cheie în ocolirea problemelor și formularea politică a justiției. Nu poți cere investigarea protocoalelor reproșând, în același timp, că a fost eliminată Kovesi care dădea bine în MCV.
Dragnea nu mai e ghiocel pentru că nu mai are încotro. Doamna Dăncilă a citit (apropo, a citit și multe dintre răspunsurile de după dezbateri) o chestie care putea fi citită de acum 6 ani în Parlamentul European. Protocoalele au ajuns greu la Comisie fie din interesul PSD, fie dintr-o imensă incompetență. Cred că e prima.
Unii chiar au atins razant problema României ca bazin de mână de lucru ieftină și piață de consum, ca singură strategie ”europeană”, nu intergare reală. Ok, și ce rezolvi cu legile justiției? Probabil vor să spună că doar dacă se mai face un val de acumulare sălbatică autohtonă, fără stres anticorupție, vom putea avea capitaliștii noștri care să-i angajeze pe toți… Glumesc, și nu prea, dacă mă uit că mai tare decât multinaționala urlă capitalistul autohton să se scadă salariul minim și să te sclavagească patriotic.
Nu doar șeful ALDE, nu doar Timmermans, și mulți alții care au criticat tendințele PSD, au subliniat și chestiunea protocoalelor. M-am bucurat să aud de la unii parlamentari străini o relatare chiar mai bună decât a ziariști quality de pe aici în legătură cu manifestațiile rezist și abuzurile PSD: cum judecăm manifestațiile unde poți auzi și dispreț față de un anumit tip de votanți și susținerea unor practici neoliberal dure?, întreba o doamnă parlamentar.
Foarte interesantă chestiunea violenței jandarmeriei. Fapt e că se bate la greu în Europa. Să spui că ce s-a întâmplat în 10 august e ultraexcepțional e deplasat. Sunt violențe peste tot în UE, avem multe cazuri de violență polițienească nejustificată. Dăncilă vrea să fie europeană la faza asta: vrem și noi să batem ca voi, mai avea puțin și le spunea. Încă o dovadă că multe politici europene trebuie discutate la nivel european, ca și chestiunea corupției, unde doar mituitul e vinovat, nu și mituitorul în serie.
Ce e greu de înțeles de afară este, se pare, că avem o luptă la nivel de elite politice și de afaceri pe statul de drept. Grupuri de interese de la vârf se blochează ba cu ANAF, ba cu DNA, ba cu SRI, care cu ce are. De aceea e o minciună să spui precum PSD că te-a susținut poporul împotriva statului paralel. De aia nu ai pomenit chestiunea în campanie electorală? Nu, cetățenii de rând nu sunt implicați în această luptă. Sunt nedreptățiți tot soiul de bogătani care ”au ei alte vini”, cam asta e judecata populară. Și dacă l-au închis pe nedrept, lasă că a făcut el altele, oricum rămâne cu averea neconfiscată. De aia nu e o luptă populară, e o luptă la vârf din care mai cad firimituri ici-colo.
Și tot de aia concluzia zilei este una tragi-comică: cele două puteri care au condus România în ultimii 10 ani s-au denunțat una pe alta, una pentru protocoale, cealaltă pentru legi anti-justiție; amândouă au dreptate, iată că s-au reținut ambele pe ordinea de zi. Această înduioșătoare sinceritate de estic nu putea fi decât apreciată de puteri europene care folosesc fără scrupule toate pârghiile pentru izolare, trei viteze cetățenești, anti-Schengen, minimă taxare a capitalului etc.
(Încă o dată mi s-a confirmat că nu am accelerat ca Ungaria în direcții neocon doar pentru că PSD n-a avut inspirația să se ducă și el în PPE, oricum au mai toate politicile neoliberale puse la punct, iar creșterea economiei vine tot dintr-un efort uriaș al mâinii de lucru exploatate pe bani puțini. La prima criză nu va mai rămâne decât conservatorismul și afacerismul sfânt)
P.S. Să mai notăm că să urli și să huidui cum au făcut unii parlamentari care pupau tălpile Elenei Băsescu îmi pare de un ridicol incomensurabil.