Michnik – semnal!

iunie 6, 2009 0

Michnik. Marturisirile unui disident reconvertit

Ultima carte publicata in limba romana de cunoscutul disident polonez va fi lansata la Tirgul de carte de la mijlocul acestei luni, in prezenta autorului.

„Marturisirile unui disident” (editura Polirom, traducere de Sabra Daici) este a treia antologie de eseuri publicate in Romania de Adam Michnik. „Scrisori din inchisoare si alte eseuri” si „Restauratia de catifea” –carti tiparite de asemenea sub sigla Polirom – sint precedentele volume ale unuia dintre cei mai cunoscuti lideri de opinie europeni. „Eretic si rebel, iconoclast si apostat, campion statornic al cauzei “celor  umiliti si batuti” (Zbigniew Herbert), din orice parte a lumii, un moralist care respinge postura de “instanta morala”,  Michnik a fost si ramane un mare non-conformist, un idealist care isi poate adeseori nedumeri amicii prin pozitiile sale a contre courant.”, scrie despre autorul polonez Vladimir Tismaneanu, prefatatorul volumului care sta sa apara in librarii.

Eseul care imprumuta si titlul cartii in limba romana dezvaluie si dezvolta tensiunea inevitabila ce apare intre atitudinea cuiva care – mai ales de pe pozitia unui disident – asuma un tip de revendicari maximale si datele pe care i le propune realitatea, inclusiv acea realitatea care survine dupa (de)caderea unei formule statele autoritar-dictatoriale. „Cit despre noi, ne revoltam împotriva dictaturii percepute ca dictatul unui grup de criminali impus majoritãþii societãþii. Credeam în faptul cã noi reprezentãm majoritatea oprimatã a poporului. Consider cã am avut dreptate . dar, în acelaºi timp, ne-am ºi înºelat. Am avut dreptate deoarece construcþia dictaturii totalitare s-a prãbuºit ca o casã din cãrþi de joc atunci când s-au ivit circumstanþe externe favorabile, în special perestroika lui Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovieticã. Dar la fel ne-am înºelat, cãci nu am þinut cont de forþa „mecanismului fugii de libertate” (potrivit reuºitei definiþii a lui Erich Fromm) inoculat societãþilor noastre de anii dictaturii comuniste” – noteaza, lucid, Adam Michnik, punind, de asemenea, si jaloanele evolutiei disidentilor in postcomunism: respect si admiratie (I), entuziams si invidie (II) si ostilitate si neincredere (III).

michnik-itmorar

michnick-coperta

„Marturisirile unui disident reconvertit” e un text scris in 2001, dar ideile de forta pe care acesta le propune sint la fel de valabile si astazi. E un „bilant amar” care marturiseste ratarea a patru tipuri de emancipari: nationala, religioasa, muncitoreasca si civica. E un bilant amar – intareste Michnik -, dar „nu este citusi de putin marturisirea unui pesimist frustrat”. Apologetul „democratiei gri” spune, raspicat, ca dupa 1989 a avut loc „o enorma schimbare”, si anume, pozitiva. „Adesrea ma trezesc dimineata cu teama de a nu deschide ochii si a nu ma convinge ca totul este doar un vis, ca in tara mea domneste in continuare dictatura mohorita, cangrenata a nomenclaturii comuniste”. Contrariant chiar pentru cei cu care are multe „asemanari de familie”, Adam Michnik ne invita la reflectie atenta atunci cind apreciem doar in termeni amari ceea ce s-a intimplat dupa 1989 in Polonia si, prin extensie, in intreg Blocul Estic: „sursa acestor nefericiri este cautata de criticii lor in caracterul de „catifea a revolutiei”, in faptul ca ea a fost blinda cu oamenii dictaturii. Asa sa fi fost in realitate? Sa fie, intr/adevar, revolutia de catifea si schimbarile pe calea negocierilor, iar apoi pluralismul si toleranta rezultatul unei degringolade morale?”

Asta e cronica de ziar pe care am scris-o la excelentul volum care sta sa apara in librarii semnat de Adam Michnik si pe care am publicat-o in editia de vineri a Cotidianului.

In poza de mai sus, Adam Michink, acum doi ani si mai bine, pe aeroportul Otopeni, cu volumul lui IT Morar in mina, la neobisnuita lansare a „Cartii de la capatul lumii”

carte-biju

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.