Mihaies despre Plesu. Superlativ. Tismaneanu despre Grebu&Baconsky

iunie 19, 2009 0

Intreg articolul scris de Mircea Mihaies, aici! E musai de citit!

Din cele câteva scene antologice „cu Pleşu” la care am asistat, favorita mea şi a lui Ioan Morar rămâne, fără îndoială, una petrecută în primăvara lui 1997. Ne aflam la un restaurant de clasă bucureştean, participând la o recepţie în onoarea lui Adam Michnik. Se adunase toată floarea cea vestită a lumii cultural-politice a vremii. Bucătăria era superlativă, oaspeţii se înfruptau dezlănţuit din felurile de mâncare aşezate pe mesele cât pe-aci să se surpe. La un moment dat, s-au adus recipientele cu îngheţată: mari, acoperite cu promoroacă, gata să fie devorate şi ele. Începusem, lacomi şi încântaţi, un dialog cu chelnerul, când, uşor ca o felină care simte prada, Andrei Pleşu ni s-a alăturat. „Ia uite! Aveţi şi cu straciatella. Şi cu alune. Formidabil! Şi cu fistic! Şi cu lămâie verde!” A trecut în revistă recipientele din care începea să se ridice un abia vizibil abur. Apoi, uşor îngrijorat: „Aveţi şi de ciocolată?” „Evident! Chiar trei feluri.” Urmăream fascinaţi scena, ascultând comentariile de hipercunos­cător ale lui Andrei Pleşu. Ne-a luat drept martori ai miracolului gastronomic şi, cu privirea bolnavului aflat în ultimele cinci secunde dinaintea expierii, a şoptit tragic, cu glasul sufocat de durere: „Ce nenorocire! Nu am voie!” O clipă mai târziu, întorcându-se, cu o voce brusc revigorată, i s-a adresat cofetarului: „Perfect! Atunci, vă rog o porţie dublă!”

II. Simbata, cu incepere de la ora 15, la Tirgul de carte va fi lansat volumul „111 incursiuni in Cotidianul romanesc” – autori Teodor Baconschi si Devis Grebu. Vor vorbi la aceasta lansare Doina Uricariu si Vladimir Tismaneanu.
HRPatapievici despre cei doi autori:

Avem, pe de o parte, o inteligenţă sobră, nutrită de substanţa tradiţiei patristice, îndulcită de râsul patriarhilor şi ghidată de rigoarea binevoitor relaxată a gânditorului politic conservator. Avem, pe de altă parte, o inteligenţă ludică, nutrită de tradiţia ironică a modernităţii iconoclaste, un temperament de o incisivitate corozivă, mereu pusă pe calambur, dar sentimental impregnată de surâsul tradiţiei biblice. Rezultatul combinării acestor două forme de extremă inteligenţă îl aveţi acum între copertele cărţii pe care o ţineţi în mână: Teodor Baconsky e cel care dă combinaţiei condeiul, Devis Grebu e cel care o încondeiază. Un spectacol rar de inteligenţă, sensibilitate şi incisivitate, în forme de perfectă urbanitate.
Cartea arata asa:
COTI&SLOGAN


VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.