Mitul Ardelenilor si ultimii mojici

septembrie 4, 2008 0

E o alta tara. Sau asa zic unii. Sunt mai civilizati, mai rabdatori. Sau, din nou, asa zic unii. Dar ultimii ani au aratat altceva. Poate ca in urma cu doua sute de ani lucrurile stateau intr-adevar asa. Dar astazi,  chestia cu superioritatea ardelenilor e mai mult decat desueta. Si astia s-au contaminat, pe semne. Pentru ca oricum ai lua-o, reactia gloatelor de suporteri ai echipei FC Timisoara cand au auzit ca echipa favorita le-a fost depunctata conform unei decizii a Tribunalului de Arbitraj Sportiv nu are justificare. Au blocat drumuri, si-au scos supararea-n strada ca ultimii mojici, si-au urlat nemultumirea ca in Evul Mediu. Pentru ca, din nou oricum ai lua-o,  blocarea traficului in unul din cele mai importante orase ale tarii pentru un mizilic este un act de inapoiere civica. Si, mai mult, reprezinta exact categoria gesturilor care scoate sportul din fotbal si toarna in loc fanatism, ura, golanie si frustrare.
Vor zice unii ca o mie si ceva de suporteri nu sunt reprezentativi pentru a spulbera mitul superioritatii ardelenilor intre romani. Dar atunci, de cati anume este nevoie? sau, mai bine zis, cati moldoveni sau regateni au fost necesari pentru a-i damna la inferioritate civica?
Bucurestenii sunt salbatici. Bucurestiul este un oras necivilizat. N-as putea trai in Bucuresti. Si astea sunt fraze des intalnite printre ardeleni.Totusi, nici cand Rapid, nici cand Steaua a fost depunctata nimeni nu a blocat de furie DN1.
Odata am ramas uimit de „civilizatia” Ardealului. Dupa aia m-am uitat mai bine si am inceput sa ma satur de cei care o ridica-n slavi. Cred  ca ardelenii care vor sa iasa acum in evidenta din gramada romanilor o fac mai degraba pentru a putea dormi mai linistiti, ca atunci cand se culca dupa ce au auzit o poveste frumoasa.
P.S. Pentru cei care nu stiu exact ce i-a manat pe timisoreni in strada, iata stirea „dezastrului”:
Comitetul Executiv al FRF a decis, astăzi, să pună în aplicare decizia TAS referitoare la clubul FC Timişoara, în urma căreia gruparea bănăţeană va fi penalizată cu şase puncte pentru că nu a executat punctul 3 din hotărârea TAS, pronunţată la 25 aprilie 2008, referitor la interdicţia de a folosi culoarea violet, iar cele 6 puncte vor fi scăzute din totalul obţinut până în prezent de FC Timişoara în actuala ediţie a Ligii I Realitatea

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.