Moguli, banci, unguri. Si intelectuali rinjnd

februarie 12, 2009 0

Au fost identificati dusmanii poporului. Basescu i-a numit. Mai toti o vad ca pe un discurs electoral. Era adevarat daca se lua doar de moguli. Ca oricum, e de 5 ani la putere si in ultimul an pare ca a trecut in opozitie. Trec peste ofensa pe care o simt personal de cite ori vorbeste aiurea, fara exemple, acuzind in bloc jurnalistii „cumparati”. Dar voi sinteti la putere, dragi basescieni. Distrugeti coruptia. Distrugeti-ma si pe mine daca ma gasiti corupt!
Nu e doar atit. Nu e doar electorala. E, cred, prima manifestare solida de nationalism cu nuante extremiste in discursul presedintelui. Bancile alea nu functioneaza de decenii intr-un teritoriu numit Romania, cu legile lui, cu stapanii lui? Cine va impiedica sa le reglementati activitatile sau macar sa le criticati? Cine v-a oprit sa protejati cit de cit „poporul” – care va e atit de drag de sistemul de creditare demn de vestul salbatic? Vorbesc si cu Basescu, dar si cu oamenii lui care au descoperit tema abia dupa ce a venit criza. Iar acum au gasit adevaratul defect al bancilor cu pricina: SINT STRAINE, dom’le.
M-a mai ingrijorat rinjetul satisfacut al oamenilor care-i stateau in spate in timp ce presedintele zicea ceva precum: ungurilor, voi ati epurat etnic, va epuram si noi. Pe Cristi Preda il respect, dar nu cred ca poate crede cu adevarat in astfel de timpenii periculoase. Dar Preda statea linistit si zimbea. Maxim respect si pentru Eckstein-Kovacs, chiar imi placea omul. Si totusi cum se poate sa asculti linistit asa-zisele prostioare electorale emise de Basescu in calitate de presedinte. Ma depaseste.
Nu pot sa nu ma gindesc ca asa incep dezastrele, cu ceva ce parea o prostioara. Sper sa fiu doar un caz clasic de paranoia.
P.S. Intre timp, televiziunile vuiesc de inmormintari si prohoduri si de analisti care mai de care mai stupizi. Vocile rationale s-au rarit ingrijorator. Si asta e un semn…

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.