…Moldova: nu va pripiti cu concluziile!

iulie 30, 2009 0

…stiu, n-a iesit intocmai cum se asteptau optimistii, dar inainte de a ne smulge parul din cap sa ne amintim ca idealul isi gaseste cu greu locul in realitatea imediata. (Va pare cumva ca povestea Romaniei de dupa 1989 – de la mineriade si pana acum – a fost cumva o poveste cu zane, in care fortele binelui le inving pe cele ale raului? Si totusi, taras-grapis, lucuruile s-au miscat per ansamblu in directia buna.)
Da, comunistii lui Voronin n-au fost spulberati de pe scena politica iar atu-urile aparente se afla in mana unui numar doi, Lupu care si-a schimbat, probabil, doar parul. Da, e posibil ca, intr-o varianta sau alta, aceeasi oameni sa domine scena politica moldoveneasca pentru urmatorii ani.
Si totusi: totusi s-a produs o fisura in sistem. Deocamdata trebuie sa ne multumim cu atat. Soarta fisurilor este sa se largeasca. Istoria se vara printre crapaturi, le largeste si, mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, spulbera barajul. De partea comunsitilor moldoveni stau (doar) viitorul apropiat, Rusia, cateva carute de dolari, coruptia si o masa de oameni indobitociti. Atat. Daca stai bine sa te gandesti, nu e mare lucru. De partea noastra, sta viitorul pe termen mediu si lung – Europa, demografia, internetul, etc. Astea sunt fapte, nu sloganuri. Paradoxal, dar suporterii comunsitilor sunt idealistii de azi – cei care se mai iluzioneaza ca un asemenea sistem poate fi prelungit la nesfarsit. De cealalta parte se afla realistii. Tinerii. (I-auzi nenascutii caini, nenascutii cai cum ii latra!) Voi pe cine pariati?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.