…moldoveanul si-a gasit cehul!

aprilie 23, 2009 0

…de ce i-a fost frica lui Voronin, n-a scapat. Presedintia UE – nici ca se putea potriveala mai buna! – le apartine cehilor. Or, cu cehii nu te pui. Oamenii astia n-au complexe de nici un fel – nici estice, nici vestice. Si de ce le-ar avea? Cine le-a rasfoit cat de cat istoria stie ce vorbesc. Iar cine a fost la Praga ma va intelege si mai bine.
Au si ei defectele lor, dar si o mare calitate: nu inghit bull… Respingerea rahatului, oricat de frumos ambalat, si indiferent din ce parte va fi venind, face parte din fibra nationala si nu de azi, de ieri. Daca nu ma credeti intrebati-i atat pe rusi, cat si pe americani, francezi sau chiar nemti. I-auziti ce zice Mirek Topolanek, premierul ceh, dupa intalnirea cu Voronin: „Nu cred nimic aproape nimic din ce aud si doar vreo 50% din ceea ce vad”. Printre recomandarile sale se numara instituirea unei comisii de investigare si a uneia de monitorizare, ambele care sa cuprinda atat opozitia de la Chisinau cat si organizatiile internationale.
Estimp, lucrurile incep sa se miste. FMI-ul si-a trimis si el reprezentantii ingrijorati ca nu prea au cu cine negocia, Parlamentul European isi va trimite si el reprezentantii in Moldova, etc. Nu ma astept la minuni in perioada imediat urmatoare, cum nu m-am asteptat nici cand Parlamentul de la Chisinau fusese luat cu asalt. Dar constat, cu bucurie, ca bulgarele a luat-o incetisor, moldoveneste, la vale. Transformarea lui in avalansa nu mai e un „daca” ci un „cand” – chestiune de fizica gravitationala in context international:)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.