Muzeul Taranului Roman se desfiinteaza? E posibil asa ceva?

noiembrie 26, 2008 0

„Doamnelor si Domnilor,
In prag de alegeri, cind toata lumea este preocupata de alte probleme, Ministerul Culturii recomanda calduros, prin comisia sa de control care tocmai si-a incheiat misiunea la MTR, desfiintarea Muzeului Taranului Roman (si a altor institutii complementare, precum Clubul Taranului, Tirgul Taranului, preferabil si libraria Carturesti din incinta muzeului, etc.) ! Pentru a impiedica aceasta initiativa cel putin „bizara”, imi permit sa apelez la sprijinul Domniilor Voastre pentru a semnala in media aceasta „patanie”. In acest sens va atasez comunicatul de presa care va fi transmis miine dimineata si va stau la dispozitie cu orice informatii suplimentare.
Cu multumiri (si scuze pentru deranj…)
Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu
Director general
Muzeul Ţăranului Român
Comunicatul de presa:
Istoria se repetă !
În urmă cu cîteva zile s-a încheiat controlul efectuat de o comisie a Ministerului Culturii şi Cultelor la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. In raportul final înaintat oficial cu această ocazie conducerii muzeului este formulat explicit „idealul” desfiinţării Muzeului Ţăranului Român:„În condiţiile date, ideal ar fi ca, odată cu definitivarea lucrărilor de consolidare a clădirii, muzeul să fie pregătit cu o expoziţie permanentă nouă ca tematică, prin care să fie puse în valoare şi alte obiecte din patrimoniul extrem de valoros, de aproape 90000 de bunuri culturale mobile, al muzeului şi, bineînţeles, cu alt mobilier pentru expunere” (mobilier conceput de Horia Bernea special pentru această expunere şi în conformitate cu stilul acesteia – n.n.).           
Urmează o serie întreagă de alte recomandări ferme de desfiinţare, de la Clubul Ţăranului Român la Tîrgul Ţăranului Român, care „prezintă riscul ca toate manifestările culturale iniţiate în curtea muzeului să vireze spre derizoriu”.           
Considerăm acest act oficial al Ministerului Culturii şi Cultelor nu numai un afront la adresa unei instituţii culturale care a obţinut cea mai mare recunoaştere internaţională în domeniul său de activitate, dar şi o ameninţare directă a însăşi existenţei muzeului în forma sa actuală, care este aceea care l-a făcut faimos în ţară şi străinătate şi singura pe care o acceptăm ca legitimă. Această situaţie este cu atît mai gravă cu cît ea repetă încercarea de acum patru ani de dezmembrare a discursului muzeal al întemeietorului muzeului, pictorul Horia Bernea. În plus, faptul ce această „condamnare” are loc cu doar cîteva zile înainte de alegeri, poate naşte suspiciunea că se încearcă o manevră care se treacă neobservată într-un moment în care societatea română are alte priorităţi.” 
Reactia mea, CP: WTF? WTK? WTK?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.