….nimic despre prostitutie; totul despre pieptenatura babei:)

septembrie 22, 2009 0

…ceea ce trebuia sa se intample, s-a intamplat: la auzul sound-bite-ului, reflexele pavloviene s-au pus in miscare. Raportul comisiei prezidentiale pentru identificarea riscurilor sociale avea ceea ce-i lipsea comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor de patrimoniu -doua propuneri „indecente”: legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare.
Atat le-a trebuit glandelor salivare: un felinar rosu:) Mircea Geoana l-a ironizat deja pe presedinte (de ce nu comisia? ca nu prea-i da mana?), afirmand ca asa vede Basescu iesirea din criza: cu curve si drogati. Mass media i-a tinut isonul. Patriarhia s-a repezit cu un comunicat tzafnos, de gandesti ca s-a sters din Biblie episodul Mariei Magdalena si-a fost uitatul trecutul unora dintre cele mai tulburatoare sfinte din calendarul ortodox. Ludovic Orban, om altminteri pios, si-a adus si el modesta contributie prin replica plina de duh: „tara arde si baba se piaptana!”
Uite de aceea simt nevoia sa tin cu baba asta generica, luata in bascalie de fiecare data cand arde satul – adica tot timpul. Pentru ca poate n-ati observat, dar la noi nu e niciodata momentul sa discuti nimic serios – tara arde, satul arde, fuga-fuga, sa mai carpim cate ceva, pe ici, pe colo, acum n-avem timp de „prostii”, cum ar fi un plan de masuri anti-incendiu, un serviciu de pompieri, materiale ignifuge si surse de apa. Noi n-avem timp de comisii formate din specialisti si de rapoarte bazate pe cifre care pot servi drept baza credibila pentru discutii argumentate. Nu! Noi asteptam ca baba sa rezolve incendiul si-apoi o aratam cu degetul ca de ce se piaptana.
Da’ ce-ati vrea sa faca? Sa alerge de colo pana colo, incurcand pe toata lumea, pana cand va cadea moarta si despletita in mijlocul satului?
Baba asta, batjocorita de toata lumea, imi starneste nu doar o imensa simpatie, ci si respect. Baba care se piaptana cand satul arde are prioritatile mult mai clar ordonate decat toti hahaitorii care se inghesuie s-o ia peste picior. Cand Socrate se pregatea sa-si bea cucuta, s-a dus mai intai, s-a spalat, ferchezuit si pieptanat (inainte de asta incepuse sa invete sa cante la harfa). Nu vroia sa le creeze complicatii inutile celor care aveau sa-i ingrijeasca trupul dupa moarte. Poftim, de ce-i ardea lui inaintea mortii! Va suna cunoscut? Dar de stersul picioarelor cu mir inaintea crucificarii va mai amintiti?
Asa ca, inainte de a o mai aduce pe biata baba cu piaptanul in discutie, propun sa tragem nitzel aer in piept si sa ne gandim macar un minut.
PS Aici nu e vorba de Basescu sau de anti-Basescu. Aici e vorba despre initiativa de a consulta un grup de specialisti cu reputatie intr-un anumit domeniu (indiferent daca e constitutie, patrimoniu, risc social, invatamant, sanatate, etc) pentru ca pe baza analizei acestora sa incepem o discutie publica oarecum temeinica. Nu spun, Doamne fereste, sa ne lasam cu totul pe mana specialistilor, si nici ca propunerile acestora trebuie imbratisate ca Sfintele Moaste. Specialistii sunt si ei oameni. Pot si ei gresi. Dar inainte de a le trage in cap se cuvine sa le ascultam argumentele. Chiar daca, sau tocmai pentru ca satul arde, se cuvine mai intai sa dam cu totii fuga la oglinda si sa incepem a ne pieptana. Ciufuliti si fara noima umblam deja de cateva sute de ani. Iar satul arde si tot arde…
PPS Era sa uit de cei 300 de spartani ai lui Leonidas. Mi-i imaginez pe alde Mircea Geoana si Ludovic Orban pe post de spioni persani inaintea bataliei, vazandu-i pe spartani cum se gateau ca de nunta, ungandu-si corpurile cu uleiuri frumos mirositoare si … ei bine, da, pieptanandu-se cu mare grija. Ar fi behait si-atunci, probabil dar in soapta, dandu-si coate de pe dupa vreo stanca: uite, bai, ce fac astia inainte de lupta!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.