…nu lasati orice speranta

mai 22, 2009 0

…voi ce intrati aici – in lumea presei scrise. Noua fata a Newsweek-ului, o revista la care sunt abonat de vreo cinci ani buni, daca nu mai multi, ofera o privire pe gaura cheii in viitorul acesuti segment mass media. (Stiu ca s-a mai scris – Mihnea Maruta sau Costi Rogozanu, bunaoara – dar merita reamintit.) Presa scrisa nu trebuie sa aduca stiri – stiri aduc ceilalti. Ea trebuie sa aduca analize, interpretari, plasari in context si reportaje sau anchete originale. Ea trebuie sa aduca semnificatii si sa ia pozitie – nu cu spume la gura, ci articulat, argumentat, nuantat. Lumea nu e in alb si negru.
Desi Newsweek cam asta facea dintotdeauna, acum si-a formalizat si limpezit pozitia. Exista doar patru sectiuni mari si late, clar delimitate: (1) Scope – articole scurte de informare, scrisori de la cititori, caricaturi, etc; (2) The Take – sectiunea de comentarii – numarul „editorialelor” a saltat la sase!; (3) Features – articolele, reportajele sau interviurile de fond, care acopera cam tot spectrul – de la politic la sanatate (cu politicul pe primul plan – se aude Adevarul?); (4) Culture – da, da, nu ridicati din sprancene – cultura!!! – scurte articole despre si din televiziune, carti, muzica, film, mancare si calatorii. Orice om vrea sa fie la curent cu ce se mai intampla in aceste domenii, chiar daca si numai pentru a putea purta o conversatie inteligenta la o adica.
Bun, ar mai fi unele imbunatatiri posibile. Ultima pagina – the Back Story – e un fiasco (cel putin la primul numar), tehnoredactarea mai poate fi imbunatatita pe ici pe colo, fontul sugereaza (intentionat, banuiesc, dar nu mai putin deranjant) litera „virtuala” din computer sau text messaging, etc. Dar ideea e limpede. Cine are urechi de auzit, sa auda. Iar cine nu intelege, sa nu inteleaga.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.