NY Times despre relația Rusia-UE: ”Dacă inviți un urs la dans, nu tu decizi când se termină, ci ursul”

NY Times despre relația Rusia-UE: ”Dacă inviți un urs la dans, nu tu decizi când se termină, ci ursul”

februarie 3, 2022 0

Există un acord general de ambele maluri ale Atlanticului că Kremlinul, orice ar face în continuare, nu va rămâne nemișcat.

Dar, în timp ce americanii tind să creadă că domnul Putin are nevoie de un război fierbinte în Ucraina pentru a-și realiza marile ambiții, europenii și probabil ucrainenii cred că o strategie hibridă — care implică prezența militară la graniță, gestionarea fluxurilor de energie și atacurile cibernetice — îi va fi de folos mai bine.

Asta se bazează pe un raționament solid.

O incursiune rusă în Ucraina ar putea, într-un mod pervers, să salveze ordinea europeană actuală. NATO nu ar avea de ales decât să răspundă ferm, prin sancțiuni dure și acționând într-o unitate deplină. Prin exacerbarea conflictului, domnul Putin și-ar putea uni adversarii.

Reținerea lui, dimpotrivă, ar putea avea efectul opus: politica de presiune maximă, cu excepția unei invazii, poate ajunge să divizeze și să paralizeze NATO.

Pentru a vedea cum ar putea evolua situația, trebuie doar să ne uităm la Germania. Astăzi, unii de la Washington pun la îndoială dorința țării de a se confrunta cu Rusia (…) și mulți est-europeni sunt agitați de aparenta reticență a Germaniei de a veni în sprijinul lor.

Dificultățile Germaniei sunt un indiciu a ceea ce ar putea apărea dacă domnul Putin își continuă starea de incertitudine, fără a oferi certitudinea unei invazii reale.

Germania, în mod esențial, nu s-a schimbat, dar lumea în care acționează s-a schimbat.

Astăzi, puterea geopolitică este determinată nu de cât de multă putere economică poți deține, ci de câtă durere poți îndura.

Dușmanul tău, spre deosebire de timpul Războiului Rece, nu este cineva în spatele unei Cortine de fier, ci cineva cu care faci comerț, de la care primești gaze și către care exporti bunuri de înaltă tehnologie.

Aceasta este o problemă pentru Europa.

Dacă succesul domnului Putin va fi determinat de capacitatea societăților occidentale de a se rezista sub presiunea prețurilor ridicate la energie, dezinformare și instabilitate politică pe o perioadă prelungită, atunci el are motive întemeiate să fie plin de speranță.

În situația în care stau lucrurile, Europa este evident nepregătită pentru aceste provocări.

Remedierea acestui fapt, prin investiții în capacități militare, diversificarea energiei și construirea coeziunii sociale, ar trebui să fie punctul central al continentului.

Europenii au dreptate să creadă că invadarea Ucrainei de către Rusia nu este (…) scenariul cel mai probabil.

Dar nu ne putem amăgi că vom putea sări peste testul de rezistență.

„Dacă inviți un urs la dans, nu tu ești cel care decide când se termină dansul”, spune un proverb rus. „Este ursul.”

Sursa: Ivan Krastev/New York Times

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.