NYTimes: ”A atins Omicron vârful?”. Ultimele date arată că pandemia dă semne să devină ca gripa
Numărul de noi cazuri de Covid-19 în New York a crescut de peste 20 de ori în decembrie. În ultimele zile, graficele s-au aplatizat. Atât în New Jersey, cât și în Maryland, numărul de cazuri noi a scăzut ușor în această săptămână. În mai multe orașe mari, datele arată, de asemenea, semne de echilibrare, relatează New York Times.
În Boston, cantitatea de virus Covid detectată în apele uzate, care a fost un indicator principal al tendințelor cazurilor în trecut, a scăzut cu aproximativ 40% de la vârful său, imediat după 1 ianuarie.
„Încercăm într-adevăr să nu facem vreo predicție despre acest virus, pentru că întotdeauna ne aruncă într-o nouă surpriză. Dar cel puțin apele uzate sugerează o scădere abruptă și, prin urmare, sperăm că asta înseamnă că și cazurile vor scădea brusc, iar apoi vor urma acest trend spitalizările și decesele”, a declarat dr. Shira Doron, epidemiolog la Centrul Medical Tufts, pentru GBH News.
După cum a sugerat Doron, este prea devreme pentru a fi încrezători că valul Omicron a atins apogeul chiar și în zonele cu date încurajatoare – care tind să fie locurile în care Omicron a sosit pentru prima dată în SUA (gen New York, graficul alăturat).
Dar există motive întemeiate să considerăm că scenariul este cel mai probabil, spune New York Times.
„Se pare că s-ar putea să fi trecut peste acel vârf”, a declarat guvernatorul Kathy Hochul, din New York, în această săptămână.
O creștere uriașă a cazurilor care durează aproximativ o lună, urmată de o scădere rapidă, ar fi în concordanță cu experiența din unele locuri în care Omicron a ajuns mai devreme decât în SUA.
În Africa de Sud, noile cazuri zilnice au scăzut cu aproximativ 70% față de vârf de la mijlocul lunii decembrie. Graficul care arată tendința recentă a Africii de Sud arată ca o litera V subțire, răsturnată.
În Marea Britanie, unde tendințele pandemiei au fost frecvent cu câteva săptămâni înaintea celor din SUA, cazurile au atins apogeul imediat după Anul Nou și de atunci au scăzut oarecum:
Cu versiunile anterioare de Covid, precum varianta Delta, ciclurile de sus și de jos au avut tendința să dureze mai mult. Odată ce a început un focar, cazurile au crescut adesea timp de aproximativ două luni, înainte de a scădea.
Omicron este atât de contagios încât se răspândește foarte repede. Această răspândire rapidă poate însemna, de asemenea, că ajunge mai rapid la majoritatea persoanelor care se întâmplă să fie vulnerabile.
Ciclul scurt de explozie și declin al Omicron este acum „un model familiar”, spune Joseph Allen de la Școala de Sănătate Publică din Harvard.
Ali Mokdad, profesor de științe de măsurare a sănătății la Universitatea din Washington din Seattle, a declarat pentru Associated Press că el că crede că numărul real de cazuri din SUA – inclusiv cele care nu sunt incluse în nicio statistică oficială – a atins deja apogeul, probabil săptămâna trecută.
„Va coborî la fel de repede pe cât a urcat”, a prezis el.
Ca să fie clar, actuala urgență nu este pe punctul de a se termina, este de părere ziarul american.
Cazurile par să atingă apogeul doar în locurile în care Omicron a ajuns devreme, mai ales în nord-est. În mare parte din țară, cazurile sunt încă în creștere.
Deja, unele spitale sunt inundate, iar tendințele de spitalizare urmează adesea tendințele numărului de cazuri cu aproximativ o săptămână.
Tendințele de deces tind să rămână încă două săptămâni.
„Vor fi două sau trei săptămâni grele”, a spus Mokdad. Statele Unite par pe cale de a înregistra o cantitate îngrozitoare de cazuri grave în săptămânile următoare, în majoritate covârșitoare în rândul celor nevaccinați.
CEO-ul United Airlines, Scott Kirby, a spus că, în timp ce 3.000 de angajați au fost recent testați pozitiv pentru virus, zero angajați vaccinați au fost spitalizați. Aceasta este o schimbare majoră.
Totuși, începutul sfârșitului valului Omicron – dacă se dovedește a fi real – ar fi o veste foarte bună.
Ar însemna că o variantă mai ușoară a devenit forma dominantă de Covid, dar nu mai provoacă o creștere a cazurilor grave și spitale copleșite. Ar însemna că zeci de milioane de americani și-au construit imunitate suplimentară, ca urmare a unei infecții cu Omicron. Ar însemna că țara ar fi făcut un pas mare către un viitor în care Covid-ul este o boală endemică precum gripa, mai degrabă decât o pandemie care domină viața, conchid jurnaliștii de la New York Times.