…o candidatura puuutintel gravida (update comentariu Cotidianul)

iunie 10, 2009 0

…am inteles nemultumirile suporterilor PDL legate de comentariul meu de azi din Cotidianul. I-am inteles de ce inteleg ca disciplina de partid trebuie sa treaca inaintea altor considerente morale, etice sau „eseistice”. I-am inteles cand au gasit justificari pentru atitudinea Blaga-Stolojan si pentru faptul ca Paleologu a trebuit „sa inghita broasca”.
Ceea ce n-am inteles, insa, e dubla masura in aprecierea disciplinei de partid. Cum vine asta? Quod licet Jovis not licet bovis? Sau viceversa?
Ce e mai grav? Sa comentezi din postura de ministru PDL numirile lui Vanghelie la Cultura pe baza de algoritm (un securist dovedit, si inca din acela sinistru, daca mai are vreo importanta – are) sau sa partitionezi partidul, vaduvindu-l de exact procentele necesare pentru a-si revendica victoria (si consolida pozitia), doar pentru a-ti satisface un orgoliu personal – cum a facut EBA? (Nu mai vorbesc despre fotoliile de europarlamentar pierdute – care ar fi fost altfel castigate prin redistribuire!).
Admit: EBA a mobilizat un electorat care, altminteri, ar fi ramas (poate) pasiv. Admit pana si ca acest electorat va mai putea fi mobilizat inca o data, la alegerile prezidentiale din toamna. Faptele, insa, raman fapte. Disciplina de partid a fost incalcata si inca grav, cu consecinte masurabile si vizibile, nu ipotetice, de genul „daca va cadea drobul de sare din cauza lui Paleologu?”) NOTA: In treacat fie spus, sunt convins ca electoratul PDL a crescut, nu scazut, de pe urma acestor comentarii si nici coalitia nu s-a destramat dupa acea declaratie – astea sunt faptele.
Ce e mai grav? Care indisciplina de partid e mai mare? Ceea ce a facut ministrul Culturii sau ceea ce a facut ministrul Turismului care  a afirmat verde in fata ca va vota EBA, ba inca i-a mai si pus la dispozitie un sediu de campanie, a moblizat resurse (n-a fost singura) etc…? Personal n-am mai auzit de cazul unui ministru, indiferent de culoarea politica sau de tara, declarand ca va sustine altceva decat propriul partid in alegeri. Dar poate Blaga stie mai bine…
Mi se va spune: pai nu, ca EBA era, de fapt, chiar daca nu de drept, la PDL! Doar a declarat si imediat dupa demisia din partid, si in timpul campaniei, si dupa aflarea rezultatelor ca se va intoarce in PDL in secunda doi!
Ei bine, cu acest gen de argumentatie am o problema. Mare. Nu te poti declara „putintel independenta” dupa cum nu te poti declara „putintel gravida”. Esti sau nu esti. Aici nu incap jumatatile de masura. Nu poti fi independent cu sprijinul partidului (vezi cazul Oprescu – cand alde Blaga turna si fulgera impotriva fatarniciei unei pretinse candidaturi independente).
Acceptand teoria „putintel gravida” de dragul (sa acceptam ipoteza unui calcul rational) mobilizarii unui electorat altminetri pasiv, PDL s-a pus intr-o situatie ingrata: liderii au inceput s-o dea cotita, si cu dansa-ntr-insa si cu sufletu-n rai, cum ar zice moldoveanul. Rezultatele se vad acum: presedintii de organizatii judetene care au obtinut scoruri slabe pentru partid dar bune pentru EBA nu vor fi penalizati. Pentru detalii, cititi aici:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/854395/Exceptiile-decapitarii-in-PDL-liderii-dedicati-palmaresului-EBA/
Pour la bonne bouche, din acelasi articol mai puteti afla, „pe surse” (deci sub semnul intrebarii) cum Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, a plecat duminica seara planagand de la sediul PDL dupa ce EBA i-a reprosat c-a obtinut doar 7, % voturi pentru ea in „judetul Ploiesti”.
Disciplina sa fie, asadar, dac-o cer interesele partidului, da’ s-o stim si noi!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.