O carte admirabila,premiata cu Pulitzer. Un documentar de exceptie, pe care il puteti viziona aici

ianuarie 5, 2009 0

OF GUNS, GERMS AND STEEL este numele unei carti scrise de Jared Diamond, biolog, psiholog, biogeograf si cadru universitar. In 1998 a primit Pulitzer-ul pt ea. Tipul vorbeste vreo 12 limbi straine si e foarte destept. Cum intr-o postare anterioara Yorga mi-a adus aminte de cartea sa in contextul unei discutii despre razboaie, realatii internationale si dezvoltarea civilizatiilor, va ofer azi, pe blog, posibilitatea de a vedea documentarul exceptional facut dupa aceasta carte. Stiu ca va cer mult. Are 18 parti de aproape 8 minute fiecare. Dar merita. E mai bun decat multe filme pe care l-ati vedea seara pe DVD. Si in orice caz este mai bun decat fantezii  cu si despre manipulare, gen Zeltgeist (pt amanunte despre Zeltgeist, vizitati blogul lui Mihnea, care a scris o cronica buna a filmului. nu mai are sens sa o reiau)

Diamond explica de ce anume civilizatiile Euroasiatice au supravietuit in timp si au reusit sa le cucereasca pe celelalte. In acelasi timp, el distruge insa mitul superioritatii intelectuale sau genetice  a europenilor  si  demonstreaza ca diferentele  tehnologice si de putere dintre diferite societati isi au radacina in diferentele mediului in care au evoluat acele societati, fiind puternic amplificate de “feed-back”-uri pozitive. Exemplele sunt numeroase si alese din toata istoria umanitatii, astfel incat teoria sa este aproape imposibil de demontat.  Insa cel mai important este ca Diamond a aratat ca se pot face comparatii intre perioade istorice disctincte, intre fenomene fara aparenta legatura si sa mentii in acelasi timp un discurs perfect logic.
Uitati-va la documentar. Daca nu aveti timp acum, poate maine sau in alta zi in care va plictisiti pe la serviciu sau acasa. Dati-l pe messenger si altora sa-l vada. Face parte din operele esentiale ale secolului XX.
Va multumesc si va urez vizionare placuta!
[coolplayer width=”480″ height=”380″ autoplay=”0″ loop=”0″ charset=”GBK” download=”1″ mediatype=””]
part 1
part2
part 3
part4
[/coolplayer]

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.