O carte admirabila,premiata cu Pulitzer. Un documentar de exceptie, pe care il puteti viziona aici


  OF GUNS, GERMS AND STEEL este numele unei carti scrise de Jared Diamond, biolog, psiholog, biogeograf si cadru universitar. In 1998 a primit Pulitzer-ul pt ea. Tipul vorbeste vreo 12 limbi straine si e foarte destept. Cum intr-o postare anterioara Yorga mi-a adus aminte de cartea sa in contextul unei discutii despre razboaie, realatii internationale si dezvoltarea civilizatiilor, va ofer azi, pe blog, posibilitatea de a vedea documentarul exceptional facut dupa aceasta carte. Stiu ca va cer mult. Are 18 parti de aproape 8 minute fiecare. Dar merita. E mai bun decat multe filme pe care l-ati vedea seara pe DVD. Si in orice caz este mai bun decat fantezii  cu si despre manipulare, gen Zeltgeist (pt amanunte despre Zeltgeist, vizitati blogul lui Mihnea, care a scris o cronica buna a filmului. nu mai are sens sa o reiau)

  Diamond explica de ce anume civilizatiile Euroasiatice au supravietuit in timp si au reusit sa le cucereasca pe celelalte. In acelasi timp, el distruge insa mitul superioritatii intelectuale sau genetice  a europenilor  si  demonstreaza ca diferentele  tehnologice si de putere dintre diferite societati isi au radacina in diferentele mediului in care au evoluat acele societati, fiind puternic amplificate de “feed-back”-uri pozitive. Exemplele sunt numeroase si alese din toata istoria umanitatii, astfel incat teoria sa este aproape imposibil de demontat.  Insa cel mai important este ca Diamond a aratat ca se pot face comparatii intre perioade istorice disctincte, intre fenomene fara aparenta legatura si sa mentii in acelasi timp un discurs perfect logic.
  Uitati-va la documentar. Daca nu aveti timp acum, poate maine sau in alta zi in care va plictisiti pe la serviciu sau acasa. Dati-l pe messenger si altora sa-l vada. Face parte din operele esentiale ale secolului XX.
  Va multumesc si va urez vizionare placuta!
  [coolplayer width=”480″ height=”380″ autoplay=”0″ loop=”0″ charset=”GBK” download=”1″ mediatype=””]
  part 1
  part2
  part 3
  part4
  [/coolplayer]

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here