O Constitutie noua pentru Traian Basescu?

iunie 28, 2007 0

Tema exista deja. Ea a fost formulata, deopotriva, de apropiati ai lui Traian Basescu, dar si de dusmanii sai. As spune – la o analiza cantitativa – ca, mai ales, de dusmanii sai. Ideea e aceasta: intentia – mascata, de regula – care sta la baza demersului de modificare a actualei Constitutii este aceea de a-i oferi sefului statului, in cel mai scurt timp cu putintza, o platforma legala care sa ii sustina autoritarismul. Miza majora a schimbarii Legii Fundamentale nu ar fi, privind din acest unghi, o Constitutia mai buna, moderna si mai „incapatoare”, ci atribuirea unui confort legislativ sporit lui Traian Basescu.
Temerea vizavi de adevarul pe care il contine aceasta tema nu este decit in mica masura justificata. Exista, intre variantele de updatare a Constitutie, si unele care dau Presedintelui Romaniei puteri sporite, inclusiv in relatia – acum, incurcata rau  – pe care o are acesta cu Premierul. Desigur, valul masiv de ingrijorare in legatura cu o asemenea ipoteza are explicatii politice, economice, oligarhice chiar.
Insa, pe de o parte, exista o dorinta majoritara care a fost facuta publica la nivelul clasei politice despre necesitatea de a schimba actuala Constitutie – rigida pentru timpurile dinamice pe care le traversam. Pe de alta, avem un curent puternic de opinie care denunta faptul (inca o data: inchipuit in buna masura!) ca se doreste o Constitutie pentru Traian Basescu.
Dar, a propos de posibilitatea existentei unei Constitutii care prevede un rol sporit pentru Presedinte, intrebarea formulata chiar de cineva de la PRM ramine valabila: daca il vom avea intr-o zi Presedinte al Romaniei pe Corneliu Vadim Tudor, e bine sa avem o asemenea Constitutie?
Preventiv, simt nevoia sa mai adaug: va propun sa dezbatem, fara sa ne injuram. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.