O fi Rareș Bogdan șarpele, dar unde-i sânul? E ca-n bancul cu Șoșoacă și NATO. Plus ”doctorița-minune”…

O fi Rareș Bogdan șarpele, dar unde-i sânul? E ca-n bancul cu Șoșoacă și NATO. Plus ”doctorița-minune”…

martie 24, 2021 1

ȘTIRE:

Klaus Iohannis a acuzat, miercuri, ministerul Sănătății, că nu a rezolvat problema locurilor de la Terapie Intensivă, înregistrându-se acum o criză, odată cu creșterea cazurilor grave de Covid.

”O palmă dată lui Vlad Voiculescu”, a titrat presa. Și dacă pe o bătaie pe umăr?

ȘTIRE:

Ludovic Orban, întrebat dacă Rareș Bogdan este șarpele pe care l-a crescut în partid: ”Nu l-am crescut eu, că era crescut”. Rareș Bogdan a răspuns: ”Șarpele e un simbol al vindecării”.

Întrebarea cu șarpele suferă de lipsă de… sân. Asta-i zicala, ”șarpele crescut la sân”. Mă rog, nu știu cine a pus întrebarea, dar n-a avut… cojones sigur. Și apropo, Rareș, cum vindecă șarpele? Cu venin? Cu oxigen? Sau fără? Mai bine-o întrebăm pe doamna Flavia Groșan la Oradea! Are ea o soluție la toate dacă tot a dovedit COVIDUL…

ȘTIRE:

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Dăbuleni, unde împreună cu premierul Cîțu și cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, a lansat campania de împădurire de anul acesta, că ambiția sa și a Guvernului este să ajungă la acoperirea cu păduri a 40% din suprafața României. 

E bine că împădurim. Dar dacă vor continua despăduririle prin exploatarea masivă a pădurilor, atunci… Totuși, președintele a ”plantat” ceva palpabil: relația cu premierul, rivalul lui Orban la șefia PNL. Aici, nu mai e rost de ”șerpi”, fie ei vindecători sau nu. Aici, sunt săpături adânci la rădăcina liberală!

ȘTIRE:

Piedone, primarul de la sectorul 5, s-a grăbit să taie programul agenților economici cu două ore. Primarul a ordonat închiderea firmelor la 19.00, prefectul Alin Stoica la 21.00

Întrebare: s-a ocupat Piedone și de clădirea din Sebastian 13, unde funcționează o afacere fără toate actele în regulă, care poate deveni oricând un nou caz ”Colectiv”? Nu știm. Știm că vrea să fie Gică-contra cu prefectul. Mare-i politica Ta, Doamne!

ȘTIRE:

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (PNL), a solicitat miercuri şefului DSU, secretarul de stat Raed Arafat, să reanalizeze decizia prin care în localitatea fost carantinată.

Deci, e dezordine, dacă primarul nu respectă statul. Și cine să facă ordine? Poate Miron Cozma…

ȘTIRE:

Peste 140 de lăutari din Dâmbovița, cercetați penal după ce ar fi falsificat documente pentru a solicita ajutoare financiare de la stat pe motiv că le-a fost afectată activitatea artistică în pandemie.

Poate le spun procurorii să cânte la altă masă, printre zăbrele…

ȘTIRE:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Rusia îşi suplimentează capacităţile militare în Europa de Est şi încearcă să destabilizeze ţări vecine, inclusiv Republica Moldova. Germania pledează pentru dialog, iar SUA aşteaptă predictibilitate în relaţia cu Administraţia de la Moscova.

Parcă România era prin ”în Europa de Est”, nu? Cât privește ”destabilizarea țărilor  vecine”, mai bine le întrebăm pe Șoșoacă și ”doctorița-minune” de la Oradea. Ele se pricep la tema asta ca la bancurile cu Bulă. Doar că în cazul de față Bulă chiar există, chiar dacă se scrie altfel. Și nici nu arată prea bine pentru RO, dacă NATO nu-i ține piept. 

Cum și unde a început istoria cafelei și ce legătură are cu numele ”Moca”

Povestea despre modul în care consumul de cafea s-a răspândit în întreaga lume este una dintre cele mai atractive și romantice. Această poveste începe în Cornul Africii, în Etiopia, unde arborele de cafea își are originea probabil în provincia Kaffa.

Există mai multe relatări imaginative despre modul în care au fost descoperite atributele boabelor de cafea prăjite.

Unul dintre ele spune că un păstor de capre etiopian a fost uimit de comportamentul plin de viață al caprelor după ce a mestecat ”cireșe roșii” de cafea.

Ceea ce se știe cu mai multă certitudine este că sclavii care au fost duși din ceea ce este astăzi Sudanul în Yemen și Arabia prin marele port din acea vreme, Moca, acum sinonim cu cafeaua, au mâncat partea suculentă și cărnoasă a ”vișinei” de cafea.

Nu există nicio îndoială că cafeaua a fost cultivată în Yemen încă din secolul al XV-lea și probabil și mult mai devreme.

Moca a fost, de asemenea, principalul port pe singura rută maritimă către Mecca, cel mai aglomerat loc din lume la acea vreme. Arabii au avut însă o politică strictă de a nu exporta boabe fertile de cafea, astfel încât să nu poată fi cultivată în altă parte. Boabele de cafea sunt sămânța arborelui de cafea, dar atunci când straturile exterioare sunt îndepărtate, devine infertilă.

Multe au fost încercările făcute pentru a obține niște arbori de cafea sau boabe fertile, dar acea cursă a fost câștigată în cele din urmă de olandezi în 1616, care au reușit să ducă ”răsadurile” în Olanda și acolo le-au cultivat în sere.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.