Ofensiva lumii civilizate împotriva virusului antivaccinist. Italia taie în carne vie cu profesorii, Franța cu personalul medical

Ofensiva lumii civilizate împotriva virusului antivaccinist. Italia taie în carne vie cu profesorii, Franța cu personalul medical

august 7, 2021 0

În Italia, este obligatoriu de vineri, 6 august, prezentarea certificatului COVID pentru a mânca în interiorul unui restaurant, a merge la cinematograf, la un muzeu sau a practica sport în interior.

Este o măsură controversată, care intră în vigoare la o zi după ce Guvernul a decis extinderea ”pașaportului verde” și în cazul profesorilor și al călătoriilor cu mijloacele de transport pe distanțe lungi, măsuri pe care mulți le-au acceptat oricum fără probleme.

Mii de italieni au protestat în stradă față de ”îngrădirea drepturilor constituționale” și ”încălcarea libertătăților din Constituție”, dar acțiunile au fost firave în raport cu voința imensei majorități a populației care s-a săturat de pandemie.

Din septembrie, cadrele didactice din toate cursurile educaționale care nu se prezintă la cursuri pentru că nu au îndeplinit această cerință de trei ori vor avea salariul suspendat.

Nici studenții nevaccinați nu vor mai fi primiți la cursuri.

Documentul va fi, de asemenea, obligatoriu pentru a călători cu avionul în interiorul Italiei și pentru a utiliza navele și bărcile care leagă regiunile peninsulei, cu excepția celor care se alătură strâmtorii care separă Calabria, vârful „cizmei italiene”, cu Messina, în insula Sicilia (sud).

În încercarea de grăbi ritmul vaccinărilor în vederea contracarării variantei Delta, mult mai contagioasă, guvernul a decretat deja că certificatul este obligatoriu pentru a putea lua masa la restaurante la interior, dar și pentru participarea la un număr mare de activități sau pentru accesul la servicii.

Joi, în ciuda îndoielilor din coaliția guvernamentală și protestelor de mică amploare, guvernul Draghi a luat decizia de a face certificatul obligatoriu pentru toți profesorii, studenții și pentru transporturile pe distanțe lungi, începând cu data de 1 septembrie.

„Decizia guvernului a fost de a ne baza cât mai mult pe certificatul verde pentru a evita restricțiile și pentru a proteja libertățile”, a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Fără acest certificat, profesorii nu vor mai putea să se prezinte la serviciu, iar după cinci zile de absență nu vor mai fi plătiți.

Din acest punct de vedere, Italia ia măsuri similare cu cele luate de Franța, prima țară europeană care a făcut obligatoriu pașaportul COVID pentru participarea la anumite activități.

Fenomenul antivaccinist a condus la mii de victime în întreaga lume. Nu există zi în care să nu apară cazuri noi de tineri sau oameni potenți fizic care regretă că nu s-au vaccinat, deși pentru unii e tardiv deja.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.