Omul de știință german care a descoperit cauza apariției cheagurilor de sânge după vaccinarea cu serul AstraZeneca
Germania a restricționat aplicarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 60 de ani, după ce a înregistrat aproximativ patruzeci de cazuri de tromboză în venele cerebrale suferite de pacienții care au primit acest vaccin, în principal femei, relatează ABC.
Specialistul în transfuzii de la Universitatea din Greifswald, Andreas Greinacher, care a studiat aceste cazuri în profunzime, susține că a găsit cauza trombozei într-o reacție imună a organismul uman și că a putut să o trateze.
În urma acestei constatări, specialistul recomandă continuarea utilizării formulei anglo-suedeze pentru a avansa campania de vaccinare cât mai repede posibil.
Rezultatele cercetării conduse de Greinacher au fost publicate în revista „Science”, iar raportul se încheie cu ”botezarea” acestor evenimente trombotice cu numele de sindrom de trombocitopenie protrombotică imunitară indusă de vaccin, recunoscut sub acronimul VIPIT.
Conform acestor concluzii, explicația foarte simplificată a motivului pentru care acești trombi sunt produși după inocularea vaccinului AstraZeneca s-ar găsi în sistemul nostru imunitar.
După administrarea vaccinului, reacția anticorpilor are ca rezultat o modificare semnificativă a aportului de trombocite din sânge, ceea ce duce la apariția mai probabilă a trombilor.
Totuși, șansa apariției trombilor este „foarte scăzută” și „odată identificată problema, știm cum să o tratăm”, spune Greinacher,.
Deși recunoaște nevoia de a continua studierea sindromului VIPIT și de a contribui cu mai multe date la analiza acestuia, omul de știință este foarte încrezător în posibilitățile de tratament, deși avertizează că este crucială alertarea unei echipe medicale care poate interveni într-un stadiu incipient.
Dacă este recunoscut devreme, VIPIT poate fi tratat cu anticorpi nespecifici pentru donatorii de sânge, imunoglobuline care ar dizolva cheaguri, ca în cazurile normale de trombi.
Societatea germană pentru studiul trombozei și hemostazei a dezvoltat o serie de recomandări pentru diagnosticul și tratamentul VIPIT, care sunt disponibile pentru întreg sistemul național de îngrijire a sănătății publice.
Indiferent de posibilele complicații după vaccinarea cu marca AstraZeneca, Greinacher este în mod clar în favoarea utilizării sporite a vaccinului.
”Covid este mult, mult mai periculos și mult, mult mai frecvent decât aceste efecte secundare ale vaccinării. De aceea, toți cei care au posibilitatea de a fi vaccinați trebuie vaccinați”, justifică el.
„Desigur, este o reacție gravă și, desigur, cei care vor fi vaccinați ar trebui să fie conștienți de faptul că o astfel de reacție poate apărea, astfel încât să fie foarte atenți la simptome și să poată accesa rapid asistența medicală în cazul în care apar reacții advrese”, a spus specialistul german, care pledează puternic pentru vaccinul AstraZeneca, pe motiv că reacțiile adverse sunt foarte puține.
”Proporția este foarte, foarte scăzută din numărul total de persoane care primesc vaccinul. În Germania, vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum peste 1,4 milioane de persoane”, spune specialistul.
Imunologul și profesorul Andreas Greinacher a condus departamentul de medicină transfuzională la Universitatea Ernst-Moritz-Arndt din Greifswald din 1994.
Din proprie inițiativă, el a mers la Institutul Paul Ehrlich imediat după suspendarea vaccinării cu AstraZeneca și a primit probe de sânge de la șase pacienți cu tromboză.
Cu ajutorul acestor probe de sânge, echipa sa de cercetători a descoperit rapid mecanismul trombozei și acum strânge mijloacele pentru a extinde ancheta medicală.
Greinacher și echipa sa vor acum să afle de ce aceste cheaguri periculoase se dezvoltă la unii oameni și nu la toți. Prima sa ipoteză speculează că cei afectați de sindrom au cauze deosebit de rare, pentru că altfel complicațiile ar trebui observate mult mai frecvent.
Legătura dintre anticorpii descoperiți de cercetători și complicații este clară.
„Dacă vaccinul declanșează acești anticorpi direct sau declanșează ceva la persoanele care au unele particularități în corpul lor despre care nu știm încă și din care provin anticorpii, aceasta este marea întrebare în acest moment. Sperăm că vom putea clarifica acest lucru în următoarele zile”, explică el.
Greinacher nu știe încă ce alți factori ar putea fi declanșatori.
Cu toate acestea, exclude în prealabil faptul că poate fi vaccinul AstraZeneca sau o pilulă contraceptivă.
„Nu poate fi ceva atât de obișnuit, multe dintre tinerele vaccinate ar lua pilula și am fi văzut multe alte cazuri”, deduce el.
De asemenea, omul de știință crede că o cauză posibilă poate fi de natură genetică rară sau un anume tip de medicament.
„Poate că cei afectați au luat un alt medicament sau substanță chimică care intensifică reacția nedorită”, spune Andreas Greinacher, dar amintindu-și că „toate acestea sunt încă speculații”.