Omul verde a venit. Remus Cernea: Populismul religios e foarte periculos

octombrie 27, 2009 0

A reuşit să strîngă semnăturile şi a intrat pe ultima sută în buletinul de vot. Îl ştiţi probabil din confruntări publice pe teme precum scoaterea icoanelor din şcoli, educaţie religioasă aberantă, apărarea lui Darwin etc. Remus a protestat fără să obosească şi a şi obţinut de cîteva ori ce a dorit. Acum el e alternativa verde la alegerile prezidenţiale.
Ne-am întîlnit în cîteva lupte împotriva morilor de vînt (de aceeaşi parte a baricadei), haha, aşa că l-am sunat şi i-am zis să mă bage în agenda lui de prezidenţiabil pentru un interviu. A intrat imediat pe messenger. M-a lovit nickname-ul pe care îl avea pe mess: Anaxarh. Am google-it şi am găsit chestia asta:

Un secol mai târziu, relatează de data aceasta Diogenes Laertios şi Origen din Alexandria, Anaxarh, duşman declarat al altui tiran, Nicocreon (sau Aristocreon), rege în Salamis, în insula Cipru, fu capturat de satrap şi pus la rândul său într’o piuă, spre a fi pisat cu pisăloage de fier până îşi va da duhul. Râzându-şi de călău şi de cazna la care acesta îl supunea, Anaxarh, curajos, îi replică :

,,Striveşte, striveşte aparenţa lui Anaxarh ! Zdrobeşte sacul care îl conţine, căci pe Anaxarh nu-l vei putea zdrobi!’’ (aici)

Mai multe despre candidat, lucruri pe care le-a făcut, ce înseamnă alternativa verde şi altele le puteţi găsi pe remuscernea.ro.
În rest, visaţi puţin că aţi putea vota verde. În fond, de ce nu?. Verdele e atît de la modă încît a ajuns deja să nu mai fie la modă (sic!). Cu alte cuvinte, Remus chiar ar putea fi candidatul ideal, nepătat şi neaberant pentru cei care fie s-au săturat de politicienii vechi, fie vor o viaţă mai verde, fie vor ca progeniturile să înveţe totuşi şi despre Darwin la şcoală.
Cine-i Anaxarh?

Este un filosof grec caruia i s-a pierdut intreaga opera… din pacate din operele grecilor antici nu s-a pastrat decat o mica parte. Spre exemplu, Epicur a scris peste 120 de carti dar s-au pastrat doar 3 scrisori.

Dar ce predica el?

Nu exista prea mutle informatii despre Anaxarh. Mie insa mi-a placut povestea lui tragica. Foarte mult manuscrise au fost pierdute, nu stim daca a fost un geniu sau nu.

Oricum Platon si Aristotel au ajuns la noi gratie arabilor. S-ar fi putut foarte bine sa se piarda si manuscrisele lor. Recent s-au descoperit manuscrise ale altor filosofi necunoscuti pana acum in ruinele orasului Pompeii.

Daca se intimpla ceva cu serverele mari, si “opera” noasta pe net s-ar putea pierde definitiv

Exact! Ideile, ca si oamenii sunt ceva fragil. De multe ori conjunctura istorica ajunge sa îi sfarme. De aceea trebuie cred sa avem grija de valorile culturale sa le protejam oricand ele sunt amenintate. Vezi si cartea lui Ray Bradbury, Fahrenheit 451 in care pompierii erau cei care ardeau cartile, iar cei care incercau sa le salveze trebuiau sa le memoreze.

Cum sa te prezint pe scurt alegatorilor? Sa-ti spun „alternatica verde”?

E foarte bine alternativa verde. Pentru ca este vorba de o alternativa la actuala clasa politica. Cred ca foarte multa lume s-a lamurit ca actuala clasa politica a adus Romania intr-o fundatura si ca este incapabila (aceasta clasa politica) sa ne mai scota de aici. Or, este neaparat nevoi de o mutatie importanta in prestatia politicienilor si acest lucru incerc sa il construiesc, încerc sa aduc aceasta mutatie absolut necesara pentru o schimbare.

Ai un slogan care cuprinde un mesaj protevist: “gandeste liber”.

Sloganul meu acum este „gandeste indraznet”. Pentru ca a gandi indraznet implica si o anumita disponibilitate spre actiune.

Sarbu l-a conceput asa pentru ca spunea ca “nu mai poti vorbi liber, deci «gandeste liber»”

Dar a gandi indraznet inseamna sa ai in vedere o transpunere in practica a gandirii libere.

Nu cumva lumea romaneasca, asa cum e ea azi, prefera sa fie ultraconformista si sa gindeasca liber pe la spate? in timpul liber?

Sincer, cred ca multi romani sunt doritori nu doar sa gandeasca liber, ci si sa se implice in efortul schimbarii de substanta a societatii romanesti.

Esti optimist.

Multi dintre ei sunt tineri de 30-40 de ani care lucreaza de 10-15 ani in a-si construi aici un viitor si care vad ca in ciuda eforturilor lor deosebite lucrurile stau oarecum pe loc. Multi dintre ei au devenit acum captivii bancilor pentru ca si-au luat credite.

Si cum le rezolvi angoasa cu creditele?

Mulţi tineri sunt doritori sa contribuie cumva la ridicarea Roamniei spre un standard general mult mai bun. Dar acesti tineri vad ca haosul si blocajul politic le surpa in mod constant eforturile. Nu poate merge nici o tara de una singura fara o prestatie matura si cat de cat eficienta a politicului, nu se poate face abstractie de politica oricat am vrea. Acolo unde sunt politicieni iresponsabili lucrurile merg rau. Iar tinerii din zona dinamica realizeaza foarte bine acest lucru.

Dă-mi şi un exemplu concret din reformarea pe care o propui?

În esenta noi, eu şi Partidul Verde, sustinem economia durabila si responsabilitatea actului politic care urmareste dezvoltarea agriculturii si a industriilor verzi, a tehnologiilor noi nepoluante. S-ar putea crea numeroase locuri noi de munca in aceste indusctrii.

Ai primit ajutor si de la oameni de afaceri? Vei merge prin tara? Ai bani de turneu?

Avem acum discutii cu oameni de afaceri si sper sa ii convingem ca sprijinul lor inseamna o investitie in asanarea mediului de afaceri inca dominat de coruptie, netransparenta si favoritisme din partea autoritatilro publice. De exemplu site-ul e-licitatii a fost facut doar de forma, el nu ajuta la transparentizarea licitatiilor publice. Dimpotriva. Site-ul e-romania a costat enorm si in mare parte e nefunctional. Iar mediul de afaceri nu se poate folosi de el. In continuare licitatiile publice au clienti favoriti ceea ce  afecteaza grav economia de piata

Ajungi presedinte, sa spunem. Care va fi prima masura?

Voi avea un set de prime masuri care vor viza:

1. reformarea autentica a sistemului electoral romanesc care acum este cel mai restrictiv discriminatoriu si nedemocratic din UE, dupa cum am aratat in studiul publicat pe www.remuscernea.ro

2. o strangere a relatiilor dintre mediul civic si cel politic. In mod normal, mediul politic este interesat sa reactioneze pozitiv la semnalele trase de zona civica pentru a rezolva problemele semnalate.

Mie mi se pare ca legaturile societate civila – politic sint prea strinse…

Din pacate mediul politic actual este ostil ong-urilor serioase si deloc receptiv la temele pe care acestea le ridica. Printr-o strangere a relatiilor vreau sa spun ca este nevoie ca mediul politici sa devina receptiv la semnalele de alarma trase de ong-uri

Ce o sa faci cind pe teren, prin tara, o sa vina o batrinica la tine si o sa-ti spuna: “maica, da’ de ce nu crezi tu in Dumnezeu?” Ce te costa sa pupi moastele Sfintului Dumitru ca Geoana azi?

Sper sa pot face orice persoana deschisa unui dialog sa inteleaga ca lumea este diversa si ca nu toti oamenii gandesc la fel, ca mult mai mult conteaza morala de care da dovada un individ decat credinta sau necredinta pe care o clameaza. Acei politicieni care utilizeaza religia pentru a se promova in campaniile electorale sunt inimicii si ai democratiei si ai religiei. Pentru ca ei nu au programe politice serioase si atitudini politice credibile prin care sa miste Romania inainte, dar se preteaza la a specula sentimentele religioase ale oamenilro pentru a-si mentine puterea si prezerva privilegiile. Tarile civilizate sunt insa tari seculare in care neutralitatea institutiilor fata de religie este acceptata.

Populismul religios este periculos si el trebuie criticat sever de orice persoana care doreste intr-adevar democratie, fie ca acea persoana este ortodoxa, catolica, atee, protestanta samd…

Crezi în UE?

Cred ca proiectul UE este unul important si util tarilor membre. În esenta el a pacificat Europa, a deschis granitele a facilitat circulatia marfurilor si tinde sa creeze si o anumita solidaritate intre oameni pe masura ce este asumata de acestia constiinta de european.

Multi „verzi” sint si euroscpetici, de aia intrebam…

Verzii europeni sprijina proiectul european. Insa una este sa fii critic cu anumite chestiuni care privesc UE si sa incerci sa le schimbi. Si alta e sa fii ostil proiectului european in sine. La conferinta de la Malmo a Verzilor Europeni la care am fost recent a fost primita ca o stire foarte buna aceea ca Cehia pana la urma va ratifica Tratatul european.

Ce cred ca mai trebuieinsa este o mai mare forta acordata institutiilro europene si gasirea unor cai de a nu birocratiza totusi prea mult lucrurile…

Cine e cel mai nociv dintre Basescu, Antonescu si Geoana?

E foarte greu sa distingi intre ei. Cred ca in acesti ani cat au fost pe rand la putere, ei si partidele lor, si-au dat masura. Tocmai pentru ca ma revolta prestatia lor incerc sa creez eu alaturi de Partidul verde o alternativa.

Ti-ai depus declaratia de avere? Tu cum rezişti? Te-ai descurcat din fondurile onguurilor unde ai lucrat?

Sincer, am avut venituri infime in ultima perioada. Anul trecut aproape 0.

Şi cum rezişti? Vinde-mi reteta!

Acum trebuie sa plec urgent, ca am o filmare la ora 14.00 cu o televiziune franceza.La intrebarea asta iti pot raspunde mai tarziu. As sugera sa o lasam pe altadata pentru ca am un punct de vedere pe care nu il pot spune in 2 fraze.

Aşa că, exact atunci cînd eram pe cale să aflu secretul supravieţuirii fără bani, Remus a fugit la francezi. Îl mai caut peste vreo două săptămîni, înainte de primul tur, să ne vîndă reţeta…

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.