Onoruri militare pentru Dinca, Ateneul pentru Dolanescu

martie 22, 2009 0

Va mai amintiti ca Ion Dinca, zbirul comunist, a fost inmormantat cu onoruri militare? Eh, acum, corpul lui Ion Dolanescu este asezat la Ateneul Roman, ca si cum ar fi o legatura intre un simbol al vietii culturale din Romania si un cantaret de muzica populara. Dupa logica celebritatii, orice manelist poate revendica Ateneul drept loc de priveghi. Pentru ca in cazul lui Dolanescu s-a facut o mare confuzie, similara cu cea facuta in cazul lui Dinca Te-leaga: muzica populara traditionala, reprezentativa pentru mostenirea culturala a unei natiuni,  este diferita de muzica populara comerciala, care intra in aceeasi categorie cu celelalte genuri de muzica comerciala. Adica unui sculptor care il imita pe Brancusi pt a vinde statui snobilor, nu ii acorzi aceleasi onoruri ca lui Brancusi insusi. Este cel putin imoral.
Sunt tare curios sa aflu a cui a fost initiativa de a-l depune pe Dolanescu la Ateneu, sau daca a fost un act privat, din partea familiei, care a platit chirie ca pt orice capela mortuara.
PS. Va mai amintiti ca Ion Dolanescu a fost si deputat? Pt perioada in care a primit leafa de la stat (4 ani) el a avut fix 2 initiative legislative, amandoua respinse si a vorbit o singura data la microfonul Parlamentului, adica atunci cand a depus juramantul. Dupa cum spuneam in urma cu cateva zile, decesul sau m-ar fi lasat absolut rece, in conditiile in care nu aveam nimic de impartit nici cu omul, nici cu politicianul, nici cu cantaretul. A trait, a cantat, pentru multi a fost un fel de reper, multi l-au iubit. Dar show-ul organizat de familia lui a transformat un eveniment privat si familial intr-o adevarata isterie cu aer cultural si prin care cineva  doreste il fixeze pe Dolanescu drept un pilon de referinta pentru o natiune intreaga. Oricum, pe undeva, s-ar putea sa aiba dreptate in masura in care un asemenea „pilon” ar spune multe despre cei care l-au ales si l-au acceptat drept etalon.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.