Pachetul polonez. Lech Walesa

iunie 2, 2009 0

In Polonia, in scurta mea descindere de saptamana trecuta, am auzit multe despre Lech Walesa.
Ca extremitati ale discursului despre Lech Walesa:
-a fost om politic (si, in aceasta calitate, poate ca a facut si greseli), dar, mai presus de orice, ramine un mare si consistent simbol al Poloniei comtemporane
&
-nu stim ce vrea sa faca astazi L Walesa si credem ca nici el nu stie cu adevarat ce vrea sa faca (un ziarist de la Gazeta Wyborcza).
Tot saptamana trecuta, prin mijlocirea Ambasadei Poloniei la Bucuresti si a Institutului Polonez, am publicat in Cotidianul un interviu cu Lech Walesa.
Spre degustare si (pentru cei care l-au citit) spre aducere aminte:

Nu privesc înapoi. Cineva va spune că s-ar fi putut face mai mult şi mai bine. Eu sunt convins că, în ciuda numeroaselor greşeli, am făcut atât cât se putea în condiţiile date. Am construit fundamente solide pentru democraţie. Şi economie. Suntem integraţi în lume. Dacă aş fi spus asta acum 30 de ani, n-ar fi crezut nimeni. Şi nimeni nu a crezut atunci.
Dacă nu ai ceea ce îţi place, atunci îţi place ceea ce ai. Sunt multe lucruri care nu îmi plac, multe le vedeam altfel. Încă din 1980 le spuneam celor care se bucurau de înţelegerea cu Guvernul: Astăzi mă purtaţi pe braţe, iar mâine o să aruncaţi cu pietre în mine. Prevedeam de-atunci costurile pe care va trebui să le suportăm, dar nu o puteam spune. Timpul a confirmat-o, dar nu-mi pare rău de nimic.
Democraţia este o bătălie a fiecăruia cu fiecare între graniţele de fier ale statului. Nu întotdeauna poate să placă. Deocamdată nimeni nu a inventat ceva mai bun.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.