Pandemia explodează în Spania. Tinerii se înghesuie la ”fiestas”, dar și în spitale. Creștere de 108% a infectărilor!
Coronavirusul nu a avut niciodată nevoie de un timp atât de scurt pentru a-și dubla prezența în Spania, ca acum.
Incidența cumulată (AI) la 100.000 de locuitori în 14 zile a crescut de la 152 de cazuri, vinerea trecută, la 317, în acest ultim vineri – o creștere de 108%!
Și încă nu pare să încetinească: creșterea a fost de 14% în ultimele 24 de ore, determinată de răspândirea în rândul tinerilor din categoria 20 de ani, unde rata de infectare depășește 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Această tendință este cu mult superioară momentelor la fel de critice precum creșterea vertiginoasă a cazurilor noi de COVID 19, imediat după Crăciunul din 2020.
Cu toate acestea, alți factori, cum ar fi ocuparea mai mică a spitalelor și 44% din populația complet vaccinată, îl fac mai puțin periculos, aprioric cel puțin.
Majoritatea experților consultați de El Pais spun că sistemul sanitar nu se va suprasatura din nou, deoarece cea mai mare parte a infecțiilor apar la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, printre care riscul de spitalizare este foarte scăzut.
Cu toate acestea, avertizează specialiștii, dacă cazurile noi continuă să crească în acest ritm, se va observa un efect negativ și în spitale.
Aproximativ 1 din 100 de persoane cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani care se infectează vor necesita spitalizare, 1 din 2.000 vor necesita terapie intensivă, iar una din 15.000 va muri (șansele sunt de două până la patru ori mai mari la cei din categoria 20 de ani decât la adolescenți).
Dacă numărul continuă să crească în acest ritm, aceste procente mici se vor traduce în mii de spitalizări și zeci de decese.
Internările, de fapt, sunt deja în creștere.
Vineri, în spitalele spaniole au fost internați 3.121 de pacienți cu coronavirus (cu 30% mai mult decât în urmă cu o săptămână) și 627 în ATI (cu 7% mai mult).
Potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Sănătății, vârsta medie a celor internați este în scădere, dar nu atât pentru că sunt admise persoane mai tinere în spitale, cât pentru că există mai puține persoane în vârstă internate, datorită vaccinului. Acum este de 48 de ani.
Conform celor mai recente date de la Institutul de Sănătate Carlos III, proporția persoanelor sub 40 de ani care necesită spitalizare din total crește, dar, din nou, nu se datorează unui aflux mare de tineri, ci mai degrabă faptului că prezența persoanelor în vârstă, deja vaccinate, este mai mică.