Paradă cu un elefant
Cu o țară isterizată de disputa pro sau contra băutului la volan, personajele principale ale scenetei defilează la propriu: președintele Iohannis și premierul Cîțu stau unul lângă altul la Ziua Marinei, la Constanța. Nu-și zâmbesc, nu râd, nu schimbă amabilități. Atmosferă înghețată.
Din poză lipsește cel care este în conflict deschis cu cei doi: Ludovic Orban. Cu siguranță, nu întâmplător. Deși este omul trei în stat, nu a dat fuga să se afișeze de complezență în compania adversarilor. Ar fi și păcat să nu lase presa să disece pe toate părțile poza zilei, cu președintele și premierul, plus ditamai elefantul lângă ei.
Apropo de presă, jurnaliștii stau cu ochii pe cei doi ca pe butelie. Unde se uită Iohannis? De ce se face că nu-l vede pe Cîțu? De ce Cîțu cerșește atenție din partea președintelui, măcar o privire? Are sau nu Cîțu zilele numărate la guvern? I-a găsit oare Iohannis înlocuitor? Are Cîțu spate la Cotroceni în continuare? Nu cumva mai vine un schelet din dulapul premierului să le strice parada? De ce încă rezistă Cîțu? Cine îl sprijină și de ce?
Pe scurt, elefantul se lăfăie la paradă. Ce este însă în spatele tabloului? Până când are de gând președintele să-l gireze pe premier? Ce va răspunde când va fi întrebat cum rămâne cu penalii în guvern? Mai este valabil ce spunea în octombrie 2016, când se războia cu Dragnea?
KLaus Iohannis: „În niciun caz nu voi desemna o persoană urmărită penal, condamnată penal sau care are probleme de integritate de altă natură. Am mai spus, clasa politică trebuie să se reformeze, să avem politicieni curați”.
Când afli că ai desemnat, totuși, pe cineva cu antecedente penale, ce faci? Îi urezi succes pe mai departe? Sau îi ceri demisia de onoare măcar pentru faptul că te-a indus în eroare și te-a pus într-o situație neplăcută? De ce președintele se face că plouă? Cât are de gând să fugă de explicații? Până în 2024, când își termină mandatul?
Este drept, pentru președinte nu mai contează niciun scrutin. Ce poți să mai faci după ce ai fost 10 ani președinte? Să te retragi într-o funcție înaltă la nivelul Uniunii Europene, cum știm că își dorește. Dar în țară, jocul de-a alegerile s-a cam încheiat. Președintele nu mai are de ce să se perpelească de grija procentelor electorale. Singurul său obiectiv de carieră este impunerea unui lacheu la conducerea partidului care poate să-l propulseze pe orbita politicii de la Bruxelles. Un lacheu șantajabil, ținut în lesă, util când vine momentul prielnic. De ce ar da cu piciorul președintele unui asemenea Grivei? Doar pentru că presa latră?!
Săptămâna viitoare presa va căuta alte subiecte de tocat. Penal sau nu, Florin Cîțu va continua să se laude cu cifrele nemaipomenite ale revenirii în V a economiei. De votat, la congresul PNL, nu vor vota plătitorii, ci profitorii de taxe și impozite, îndestulații cu funcții publice, bani publici și promisiuni de mai bine.
De câte ori politicienii nu au făcut obrazul tare și urechea toacă la huiduielile alegătorilor? Singurele momente când au dat înapoi au fost cele când se apropiau alegerile. Or, acum, următoarele alegeri sunt peste 3 ani. Gloata aleșilor stă bine-mersi cu spatele la popor și nu lasă din gură ciolanul.
Așteptați demisii de onoare? Așteptați. Până la urmă, fiecare popor are conducătorii pe care îi merită, spunea Nicolae Iorga. Deci, mai ușor cu onoarea pe la noi.
Sursa: Realitatea Din PNL