Partide si recrutare. Cristian Preda – un citat

septembrie 28, 2008 0

Foarte bun dosarul publicat de revista 22, dupa conferinta din urma cu aprox 2 saptamani despre „Dialogul liberalismului cu conservatorismul in doctrina populara”!
Am selectat un fragment despre politica de personal a partidelor romanesti, un fragment al carui sens il impartaresc. Luarea de pozitie ii apartine lui Cristian Preda, nu doar consilier la Cotroceni, ci si un excelent politolog si profesor de stiinte politice.
Iata:
„As largi dis­cu­­tia: recrutarea in genere a oamenilor care capata notorietate – ca e con­struita in Romania, ca e construi­­ta in strainatate. Problema serioasa, si care, imi pare rau, nu a fost azi mo­tiv de dezbatere publica este cultura organizationala a partidelor noastre, asa cum cunosc eu partidele din Romania, si cred ca am avantajul unei priviri lucide, pentru ca nu am facut parte din vreunul dintre partidele postcomuniste. Asa cum vad eu lucrurile, aceste partide sunt mai de­gra­ba retele de interese sau retele umane care dubleaza cooperari economice in teritoriu, la scara regionala sau la scara nationala. Par­ti­de­le sunt in mica masura organizatii care sa propuna niste proceduri clare, care sa gestioneze intrarile si efor­tul colectiv in cadrul partidului. Nu am auzit ca un partid de la noi sa aiba, de pilda, o scoala de invatare a de­ciziilor, ceea ce se intampla in oricare cultura organizationala serioa­­sa care produce echipele ministeriabile. De aceea avem ministri lunatici, pentru ca ii pescuim in Univer­si­ta­te, in Romania sau in strainatate, in zonele cele mai diverse, fara ca oa­menii respectivi sa fi participat vreodata la luarea unei decizii. De aceea avem aceeasi persoana care e bu­­na si de primar, si de europarlamentar, si de ministru etc. Inteleg ca d-l Sto­lo­jan a incercat, in perioada cand era la PNL, sa faca o astfel de scoala. PNL nu pare sa profitat, pe termen lung, de pe urma acestui experiment. E dispus vreun partid sa deschida por­tile catre un joc cinstit care sa in­­semne proceduri, sa insemne discutii pe solutii clar asumate, si nu improvizate, inainte de campanie? Eu nu am vazut un asemenea partid.”
Din acelasi dosar, pe care il puteti citi pe http://www.revista22.ro/ (la nr 968 al revistei, in zona de „supliment”), as vrea sa va semnelez o pledoarie excelenta pentru un conservatorism romanesc autentic a lui Sever Voinesc.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.