PD-L plus PSD. Sau PD-L plus PNL. Ce alegeti?

iunie 7, 2008 0

Foarte bun interviul cu Sebastian Lazaroiu facut de Pavel Lucescu si publicat in editia online a Cotidianului.
Va fi de ales in toamna. Premierul, dar si o majoritate care sa il sustina pe acesta!

Iata un pasaj care da mult de gindit:
Alt scenariu. În toamnă, PD-L ia 35 la sută. S-a văzut acum la locale că spectrul politic s-a simplificat, avem trei partide mari, sau două mari şi unul mediu..
Şi ăsta a fost un avantaj al PNL, creşterea lui s-a datorat şi depresiei partidelor mici.
Bun, pentru a face o majoritate în acest caz, PD-L are nevoie de încă cel puţin zece procente. Nici un partid, în afară de PSD şi PNL, nu-i poate asigura acest zece la sută. Întrebarea până în toamnă va fi cine cu cine guvernează.
Întrebarea nu e corectă. Întrebarea e cine va avea prim-ministru. Asta-i întrebarea corectă până la toamnă.

Atunci, dacă PD-L iese pe primul loc, va avea prim-ministru desemnat de preşedinte, dar va trebui să aibă şi o majoritate care să-l învestească. Întrebarea mea, pe acest scenariu, e cu cine va face această majoritate.

Eu cred că-s două întrebări mult diferite. Prima, cine va da premierul. Pentru cine va da va face şi cabinetul pentru următorii patru ani. A doua întrebare: avem nevoie de o majoritate fragilă sau de o majoritate puternică? Eu cred că astea-s întrebările esenţiale pentru la toamnă. Dacă vorbim de majoritate fragilă asta înseamnă că poţi s-o faci şi cu UDMR
Dar majoritatea solidă?
Majoritatea solidă ar trebui să se facă fie între două partide mai mari, fie între un partid mare şi jumătate dintr-un partid mare.
Adică jumătate din PSD.
Sau PNL, că PNL a zis că şi el e partid mare, deşi nu cred că va fi atât de mare. Dar are o pondere, va avea probabil până în 15 la sută. Dar nici un partid din astea două nu stă grozav în interior, de pe-acuma. La anul… Deci s-ar putea să fie jumătate din PNL sau jumătate din PSD. Mai e şi formula, dar nu e cea mai grozavă pentru că seamănă cu majoritatea fragilă, a unui guvern minoritar sprijinit de un partid, dar care să aibă o majoritate mai largă.
Dar la fel de probabilă e şi o majoritate PSD-PNL
Nu, nu-i la fel de probabilă.”
Ce alegeti? E usor de ales?
De prisos, pentru ca mi se pare evident, e sa spun ca tot interviul e de citit.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.