PDL&Traian Basescu vor reunifica PSD?
Un dusman comun si un nou stagiu de opozitie reprezinta doar o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru o “unitate de partid” solida. Inclusiv atunci cind e vorba despre social-democrati.
O ipoteza: redevenit principalul partid de opozitie, PSD ar putea iesi intarit din acest nou context si, de aceea, ar putea deveni mai periculos si mai competitiv decit e acum. Nu e, desigur, un scenariu pe care il putem anula cu dispret. Logic: sa ne gindim ce ar putea sa fie PSD peste doua luni si ceva in ipoteza in care Mircea Geoana ar deveni – asa cum isi doreste cind se priveste in oglinda! – presedinte al Romaniei!
Mircea Geoana insa nu a intrat in cursa in care vineri se lanseaza pentru a treia oara (?!) ca favoritul numarul 1. Liderul social-democrat e in continuare in carti pentru a intra in turul al doilea (si acum, odata cu trecerea in opozitie, poate sta mai linistit in aceasta privinta), dar, in toate sondajele de opinie, in 6 decembrie, pierde in fata lui Traian Basescu. E adevarat, iesind in afara sondajelor, nu avem, pina cind turul al doilea nu se va fi consumat, o certitudine in legatura cu cel care va fi cistigator al prezidentialelor din acest an, dar exista o probabibilitate ridicata ca acesta sa NU fie Mircea Geoana.
Asadar, un scenariu in care Mircea Geoana rateaza in competitia in care e deja implicat e o varianta de lucru mult mai realista. Impingerea sa ACUM, la pachet cu intreg partidul pe care, formal, il conduce in opozitie echivaleaza cu diminuarea mai multor avantaje competitive. O regrupare in opozitie facuta acum 4-5 luni, inainte de europarlamentare de pilda, ar fi avut o relevanta strategica mult mai mare decit are actualul plasament care nu s-a propus integral si nici macar in primul rind din vointa social-democratilor.
Apoi, concret, schimbarea compozitiei Executivului va antrena (o face deja, de fapt!) miscari de trupe in teritoriu. Nu degeaba marii oponentii ai ideii iesirii PSD de la guvernare au fost, pina in ultima clipa, reprezentantii retetelor din teritoriu ai social-democratilor. Geoana ar avea, in aceasta privinta, premise solide pentru un minus de resurse (nu doar financiare), absolut necesar intr-o confruntare de amplitudinea celei pentru functia suprema in stat.
Mai e ceva, nu nesemnificativ: contestatarilor fostei coalitii PSD-DL le-au intrat carte! Chiar daca vor mima solidaritatea si sustinerea pentru Mircea Geoana in aceste doua luni, Ion Iliescu si compania au tot dreptul sa reproseze artizanilor social-democrati ai Pactului pentru Romania mutarile politice neinspirate. Si, dupa 6 decembrie, in ipoteza ca Mircea Geoana va rata, e greu de crezut ca vor rata ocazia sa treaca la fapte (inclusiv la represalii).
In plus, tot a propos de PSD: atentie la Sorin Oprescu!
Tragind linie: consensul in PSD in viitorul imediat e aproape exclus. De pariat, asadar, pe alta versiune: un exces de “democratie interna”.