Pe ce ai cheltuit, statule, un miliard? Pe dobânzi!

octombrie 29, 2009 0

În numai nouă luni, dobânzile aferente finanţării deficitului bugetar au ajuns la 4,24 miliarde de lei. Adică aproape un miliard de euro.
Este o “performanţă” pentru care trebuie să mulţumim fostului ministru de Finanţe Varujan Vosganian, care a lăsat bugetul cu o gaură mai mică doar decât cea pe care o va lăsa actualul ministru. Trebuie să îi mulţumim şi actualului ministru, pentru că habar nu a avut şi nici nu prea a putut să reducă deficitul bugetar decât din vorbe, înşelându-se amarnic, şi partidelor aflate la guvernare inclusiv anul acesta, care, doar pentru că aveau în faţă un concurs de preşedinţi, au avut inconştienţa să declare anul trecut majorarea salariilor pentru profesori (nerealizată) şi să nu anuleze nicio majorare de salarii şi pensii anul acesta. Concret, au avut inconştienţa de a nu face nimic.
Acum, avem execuţia bugetară după nouă luni. Gaură (deficit) de 25,56 miliarde de lei. Adică 5,14% din PIB. Adică aproape dublu faţă de cât estima ministrul de Finanţe în primul buget, prost, pe care l-a creat. Acum, dacă ar fi făcut vreun TARP, vreun TALF sau orice alt program de stimul financiar, poate ar fi de înţeles. Dar nu au făcut nimic. Au asistat pur şi simplu la prăbuşirea veniturilor în timp ce au cheltuit mai mult. Tot mai mult.
După doar nouă luni, poza bugetară arată aşa: veniturile au scăzut cu 6,7%, iar cheltuielile s-au majorat cu 7,6%. Adică fix pe dos faţă de cum ar fi trebuit pentru reducerea deficitului bugetar. Impozitul pe profit s-a prăbuşit cu 16%, în condiţiile în care profiturile companiilor s-au subţiat puternic în urma scumpirii finanţării şi contractării puternice a consumului. Această din urmă tendinţă este dată de scăderea încasărilor din TVA: mai mici cu 19% faţă de încasările de anul trecut. S-au majorat în schimb încasările din accize. Nu este de mirare, doar au existat devansări (scumpiri în avans), şi, în plus, accizele aferente anului 2009 au fost calculate la un curs superior celui din 2008.
Impozitele pe salarii: s-au majorat cu 3,8%. Este o veste bună? Nu prea. Majorarea salariilor bugetare a contribuit la mai mulţi bani plătiţi de stat lui însuşi. Contribuţia sectorului privat este foarte probabil să fie mai mică decât anul trecut. Şi cifra de creştere a impozitului, de 3,8%, inferioară ratei anualizate a inflaţiei (aproape 6%), arată că, în termeni reali, statul a încasat şi aici mai puţini bani decât anul trecut.
Dureroasă este şi situaţia cheltuielilor: s-au majorat cu 7,6%. O să îmi spuneţi: vedeţi? Domnul Boc şi-a îndeplinit promisiunea. A făcut cheltuieli de investiţii. Din păcate, nu-i aşa. Cheltuielile care s-au majorat au fost cele de personal (cu 9,6%), care au ajuns la 35,9 miliarde de lei (8,3 miliarde de euro), ducând factura lunară de salarii la peste 920 milioane de euro. Cum rămâne cu angajamentul faţă de FMI şi Comisia Europeană de a reduce, nominal, cheltuielie cu salariile cu 4% faţă de anul 2008? Nu rămâne. Angajament neîndeplinit. Cum rămâne cu promisiunea din primul buget, de a reduce cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu 20%? Nu rămâne. După nouă luni, au scăzut numai cu 2,5%. Şi aici, angajament neîndeplinit. Cum rămâne cu minciunica premierului, că niciun român nu plăteşte vreun leu dobândă pentru banii de la FMI? Este o dobândă dezvăluită. Finanţarea directă a deficitului înseamnă dobânzi plătite din taxe şi impozite. Pe lângă banii de la FMI, mai avem banii plătiţi pentru finanţarea atrasă de pe piaţa internă: dobânzile plătite băncilor comerciale s-au majorat în primele nouă luni ale acestui an cu 60%, până la 4,24 miliarde de lei. Adică, în medie, 4,5 euro de cap de român, inclusiv sugari.
Ce face statul de banii aştia? În mare, minte. Aşa cum a încercat să mă mintă şi pe mine domnul ministru Videanu, care, într-o intervenţie publică la Realitatea TV, îmi spunea să îmi cer scuze pentru că am declarat că dânsul a păcălit opinia publică atunci când a afirmat că veniturile din luna septembrie 2009 au fost mai mari decât veniturile din septembrie 2008. Execuţia arată aşa: eu am avut dreptate, domnul Videanu a păcălit opinia publică. Veniturile aferente lunii septembrie 2009 sunt mai mari decât cele din ianuarie-august cu 12,48 milarde de lei.
Veniturile aferente lunii septembrie 2008 au fost mai mari decât cele din ianuarie-august 2008 cu 13,69 miliarde de lei. După toate standardele de bun-simţ, 13,69 miliarde este mai mare decât 12,48 miliarde. Atunci, fie domnul Videanu a păcălit opinia publică, fie măsoară cu o altă oca. Eu nu pot să spun despre dânsul că minte, dar pot spune că foloseşte des o sumă de neadevăruri. Pentru că actualul Cabinet vorbeşte despre o lege a răspunderii ministeriale. Iar legea asta devine penală pentru mincinoşi. Şi nu pot să cred că un ministru al Economiei ar minţi despre economie.
Articol publicat în Business Standard.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.