Pensia la stat va fi o treime din ultimul salariu. ”În Spania, nimeni nu are pensie mai mare de 2.600 de euro”

Pensia la stat va fi o treime din ultimul salariu. ”În Spania, nimeni nu are pensie mai mare de 2.600 de euro”

iunie 8, 2021 0

Bătaia de joc de guvernelor de stânga față de pensionari a dus la colapsul sistemului de pensii. Avalanșa de pensii speciale, de majorări ale pensiilor obișnuite făcute din împrumuturi externe (mărind consumul pe datorie, care apoi a ”înghițit” puterea de cumpărare prin inflație), scăderea natalității și emigrarea masivă sunt cauze care au șubrezit puternic sănătatea sistemului public.

Analiștii financiar spun acum că reforma inevitabilă a sistemului va duce la o schimbare majoră, în doar câțiva ani: raportul ultimul salariu-pensie la stat.

Pensia de la stat ar putea reprezenta circa 30% din ultimul salariu. De exemplu, pentru cineva care va ieşi la pensie în anul 2035 şi a avut la acel moment un salariu de 1.000 euro, pensia la care se va putea aştepta va fi de circa 300 de euro.

„Ca şi cum cineva care acum câştigă 5.000 RON salariu net şi ar ajunge la vârsta pensionarii, de luna viitoare ar primi doar 1.500 RON. Desigur, în termeni nominali, sumele vor fi mai mari din cauza inflaţiei din următorii 15 ani, însă raportul general acesta va fi: pensia de la stat va reprezenta o rată de inlocuire de circa 30%. Menţionez că la acest moment, rata de înlocuire este de 40%, respectiv cineva cu un salariu de 5.000 RON net, intră în pensie cu o suma de circa 2.000 RON. Însă rata aceasta de înlocuire va tot scădea, din motive demografice”, explică Cristian Tudorescu, potrivit Ziarului Financiar.

Ionuț Dumitru: ”În Spania, nimeni nu are o pensie la stat mai mare de 2.600 de euro”

Ionuț Dumitru

Economistul Ionuţ Dumitru a declarat că este nevoie de un echilibru în sistemul de pensii, astfel încât să nu mai existe posibilitatea pensionării la 45 de ani, cu o pensie mai mare decât salariul.

„Avem problema pensionarilor speciali care au pensie mult peste ce au contribuit şi de la vârste foarte fragede. Exemplele sunt foarte clare: pensionari la 40 şi ceva de ani, cu o pensie mai mare decât salariul. Vă garantez că nicăieri în lume nu există aşa ceva. La magistraţi, de exemplu, pensia medie în 2019 era de 4.000 de euro, din care 3.700 e pensie necontributivă”, a spus Dumitru la Digi24.

În România, pensia maximă (78.000) este de 100 de ori mai mare decât cea minimă (780 de lei). o situație care nu există nicăieri în lumea civilizată. Practic, în România, politicienii au luat bani de la pensionarii săraci (care au muncit în general peste 40 de ani) ca să mărească foarte multe pensiilor celor  bogați.

„Sunt ţări care plafonează pensiile. În Spania, nimeni nu are pensie mai mare de 2.600 de euro, de exemplu. Dar în nicio ţară, din Europa cel puţin, nu există un sistem de pensionare la 40 şi ceva de ani, care înseamnă de a beneficia de pensie pe o perioadă mult mai lungă decât perioada activă, dacă ai contribuit – că unii nu au contribuţii sau au contribuţii mult mai mici – şi cu un venit mai mare decât venitul salarial sau venitul pe care-l realizai în perioada activă, ceea ce iarăşi e o absurditate.   Iar diferenţa dintre contributivitate şi beneficiu vine de la bugetul de stat, adică de la mine, de la tine şi de la toţi ceilalţi”, a adăugat Ionuț Dumitru.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.