Pensionarul nespecial este infractor potențial pentru autorități

Pensionarul nespecial este infractor potențial pentru autorități

mai 1, 2023 0

Pensionarul, cetățean român cu domiciliul în România se pare că trebuie să primească Decizia de pensionare, pensia pe primele 2 luni și taloanele de pensie direct de la poștaș care trebuie să i le predea personal destinatarului. În acest fel pensionarul este verificat indirect dacă locuiește permanent la adresa de domiciliu din cartea de identitate și dacă este viu.
Dacă poștașul nu îl găsește pe pensionar la domiciliu sau nu îi găsește adresa de domiciliu, dar nici nu îi lasă aviz sau reaviz acesta declară la Poșta română că nu locuiește nimeni la acea adresă. Astfel se formează opinia Casei Naționale de Pensii Publice/CNPP și a Caselor județene și locale de pensii că pensionarul ori nu este viu ori cineva a vrut să fraudeze statul în condițiile în care pensionarul are un mandatar prin Procură specială legal întocmită pentru drepturile de pensie și documentele conexe.

Metoda de verificare indirectă de mai sus a existenței pensionarului la adresa din cartea de identitate depusă în copie o dată cu cererea de pensionare și dosarul de pensionare nu este o metodă legală și nici nu poate duce la concluzii valabile, dar… e greu de scos năravul din capul funcționarilor publici care conduc CNPP. Ei asta știu, asta fac!

Legea permite ca pensionarul, cetățean român cu domiciliul în România sau în străinătate să aibă un mandatar care să îi depună documentele pentru pensionare, dar și să îi ridice toate drepturile de pensie și documentele conexe. Vezi legea 263/2010, art. 103(1), HG 257/2011, art. 74 și art. 77 și Decizia 214/2012 a președintelui CNPP.

Din punctul de vedere al CNPP pensionarul, cetățean român cu domiciliul în România nu are dreptul la mandatar prin Procură specială ci are dreptul la aceasta doar pensionarul, cetățean român cu domiciliul în străinătate.

În mediul rural poștașul dacă nu cunoaște adresa sau persoana, nu se deplasează pe teren să caute un pensionar necunoscut pentru el și îl declară ca inexistent șefilor care apoi declară acest lucru la CNPP.

Lui Adrian, partenerul meu de viață din ultimii 22 de ani care stă permanent la țară de peste 12 ani și unde are de 1 an și adresa de domiciliu în CI, poștașul nici nu i-a căutat adresa de domiciliu și cu atât mai puțin nu i-a lăsat nici avizare, nici reavizare, dar l-a declarat inexistent la adresa de domiciliu.

Nu se aștepta nimeni că Adrian va fi căutat la adresa de domiciliu de la țară să i se înmâneze Decizia de pensionare deoarece eu eram mandatară cu Procură specială pentru drepturile și documentele lui de pensie la adresa mea din București, sectorul 6. Am depus toate documentele necesare pentru pensionarea lui Adrian împreună cu Procura specială la Casa de Pensii Sector 6 în 3.11.2022.

Procura specială a fost întocmită sub îndrumarea unei funcționare de la ghișeul CP S6 și îndeplinea toate cerințele din legislația menționată mai sus. Deja primisem la adresa mea din București prima Decizie de pensionare a lui Adrian și așteptam să fie pusă în plată. În loc ca aceasta să fie pusă în plată, dosarul pentru pensionare a fost trimis la CJPGR și la 70 zile de la depunerea cererii de pensionare s-a emis o nouă Decizie de pensionare. Cât despre banii de pensie nu se spunea nimic, nicăieri.

Am postat în 27.02.2023 pe fb despre neregulile depistate până la acea dată în legătură cu pensia și documentele de pensie ale lui Adrian.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0TNQujFiLRa83YqsVvUTUvx3dybyWav5iGY7thPt6JNYJCQ2aUYtArvc12HS88xqMl&id=100001004146089

După alte 2 luni, am depistat și alte nereguli. Dosarul de pensie a fost retrimis în 22.03.23 la CPS6, apoi a fost retrimis la CJPGR în 31.03.2023.

Mi s-a spus de la Casa județeană de pensii GR că în urma întâlnirii de lucru de la Cluj din 26-27 martie 2023 așa a hotărât dna director Ciobotaru Daniela de la CNPP să nu se țină cont de Procura specială, că Adrian nu are dreptul la mandatar deoarece este pensionar, cetățean român cu domiciliul în România. Astfel încât dna director Ciobotaru Daniela a anulat fără temei și fără notificare o Procură specială legal întocmită.

Nu înțelegeam de ce dosarul de pensionare al lui Adrian a fost mutat fără notificare la Giurgiu. Se pare că trebuiau făcute verificările incognito ilegale ale CNPP.

De ce pensionarul nespecial, cetățean român cu domiciliul în România care are un mandatar cu Procură specială este infractor potențial pentru autorități?

Presupun că pensionarii speciali nu sunt considerați infractori potențiali și nici nu sunt căutați incognito cu poștașul sau cu poliția.

Am înțeles zilele trecute în urma discuției telefonice cu dna director Ionela Gigi Arsene de la CJPGR că pentru a se stabili la CJPGR dacă Adrian locuiește sau nu permanent la adresa din CI s-a apelat și la șeful de post din comună. Cred că șeful de post știind că e vorba de o solicitare ilegală nu i-a dat curs.
Pensionarul, cetățean român cu domiciliul în România se pare că nu doar că este un infractor potențial pentru CNPP, dar este și un fel de arestat la domiciliu dacă șefii își permit să apeleze la Poliție.
CNPP are un alt instrument pentru a stabili unde locuiește permanent pensionarul și dacă este viu. Acel instrument se numește Certificatul de viață, dar munca pentru a obține un astfel de certificat se pare că este prea grea pentru angajații CNPP.

Degeaba ești pensionar cetățean român, cu CI, adresă de domiciliu în România și ai mandatar prin Procură specială legal întocmită. Pentru Poliție și Poșta română nu exiști, pentru că nu au cum să găsească ceea ce ei în primul rând nu caută.
Dacă nu ești nici căutat și nici găsit, concluzia trasă de CNPP este că vrei să beneficiezi pe nedrept de drepturile tale de pensie dacă locuiești în România.


Pentru CNPP, care nu își cunoaște legislația după care funcționează, doar dacă ești pensionar, cetățean român care locuiește în străinătate ai dreptul la mandatar prin Procură specială și exiști. În acest caz în opinia CNPP nici nu trebuie să te caute nimeni ca să te verifice dacă ești viu.

Ildiko Bădescu
Ildiko Badescu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.