Pirații din primărie

Pirații din primărie

aprilie 30, 2021 1

Cu gândul la sfintele sărbători de Paște, nu am apucat să procesăm ce ni se întâmplă: o mână de indivizi iau ostatic oraș după oraș. Mai întâi a fost Iașiul. Consilierii USR-Plus au trântit bugetul propus de primarul liberal, colegi de coaliție. Motivele? Neclare. Câteva zile mai târziu, aceeași manevră, dar la București. Tot USR-Plus, prin cei câțiva consilieri, trântește bugetul propus de primarul Nicușor Dan. Deja gluma se îngroașă. Nici în acest caz, motivele nu sunt clare. Și oricare ar fi ele, tot nu justifică o asemenea manevră care riscă să pună pe butuci ditamai Capitala. 

 

Manevra celor de la USR-Plus îl ia pe nepregătite pe Nicușor Dan. Zice că nu înțelege cum s-a ajuns aici, din moment ce,  vreme de șase săptămâni, au întors pe toate fețele, negociat și răsnegociat bugetul Bucureștiului. Șase săptămâni! Cum de-au ajuns abia acum cei de la USR-Plus să constate că ar fi probleme cu bugetul? Că ar fi supraevaluate veniturile, că bla, bla și iar bla, bla? 

 

Pare cusut cu ață albă acest gest cu iz șantajist al celor de la USR-Plus. Surprinzător este că liderii de la centru ai USR-Plus nu par să știe nimic despre aceste nemulțumiri ale consilierilor propriului partid, în ce privește bugetul Bucureștiului sau bugetul Iașiului. Dan Barna a reacționat suspect de neutru la scandalurile legate de Iași și București. Nu părea nici deranjat de mavrele USR-iștilor săi, nici de bugetele celor două orașe. Părea venit cu pluta. Sau doar făcea pe neștiutorul? 

 

Este clar că la mijloc este o încăierare frățească USR-Plus-PNL pe cașcaval. Că este vorba de un sfert de miliard de euro pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei București, că este vorba de alte miliarde legate de proiectele imobiliare, că este vorba de rivalități între liderii partidelor care compun Coaliția, puțin mai contează. Cert este că, în cinismul lor, acești neica-nimeni de la USR-Plus de prin consiliile generale, plus liderii partidului lor își permit să facă pe pirații și să ia ostatic un oraș întreg ca să-și regleze conturile. Asta nu este curată piraterie la drumul mare? 

 

Așteptăm să vedem cum se termină această luare de ostatici marca USR-Plus. Deocamdată, nu se știe nici dacă, nici când vor fi reluate negocierile cu teroriștii, nici ce cereri de răscumpare au, și cu atât mai puțin, când se reia votul în cazul bugetelor lăsate în aer. Cine știe, poate după Paște, în Săptămâna Luminată, vom avea parte de vești mai bune. 

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.