Piratii Internetului: vanatoarea de fantome

februarie 22, 2009 0

Fondatorii Pirate Bay sunt fata in fata cu Justitia. Ajunsi la proces, ei risca amenzi imense si ani buni de puscarie. Teoretic, ei au facut un motor de cautare pentru produse piratate, dar care nu se gasesc pe serverele lor, ci pe calculatoarele celor ce le acceseaza site-ul. Practic, oricum ai lua-o, incurajeaza pirateria. Dar o fac in acelasi mod in care poti argumenta ca o face si google sau youtube.
Iar faptul ca prin intermediul lor zeci de milioane de oameni consuma produse piratate ingreuneaza decizia autoritatilor. Pentru ca nu poti sa te apuci sa arestezi adolescenti pentru ca au mp3-uri cu madonna pe pc, dar nici nu poti ignora faptul ca reprezentantii industriilor muzicale si cinematografice, care platesc impozite grele, reclama pierderi masive…
O solutie ar fi folosirea conceptului de copyleft. Adica bogatii din muzica si cinema sa inchida ochii la faptul ca operele lor sunt copiate fara licenta si date din mana in mana si de pe hard pe hard… Alternativa, dupa cate vad eu, este bagarea in puscarie a catorva fraieri, in timp ce milioane de consumatori vor continua practicare pirateriei…
Riscul producatorilor de a-si vedea operele piratate este un atribut al dezvoltarii tehnologice. Aceeasi dezvoltare care le-a permis sa realizeze efecte speciale mai rapid si mai eficient decat in anii in care pirateria nu reprezenta o problema. Aceeasi dezvoltare le-a crescut semnificativ profiturile. Pirateria este, in aceasta viziune, oaia neagra a evolutiei tehnologiei. Iar cum tehnologia nu o poate lua la vale, inapoi catre obarsiile lipsite de pirati, nici pirateria nu se poate sinucide, ori preda fara lupta….

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.