Arde Terra! În SUA, fumul incendiilor a traversat tot continentul! UE sare în ajutorul Turciei și Greciei. ”Am văzut iadul!”

Arde Terra! În SUA, fumul incendiilor a traversat tot continentul! UE sare în ajutorul Turciei și Greciei. ”Am văzut iadul!”

august 2, 2021 0

La doar o săptămână de la inundațiile cele mai grave din istoria Germaniei și de la tornade și furtuni în China și alte locuri, Planeta a intrat brusc într-o altă catastrofă climatică: incendii devastatoare.

Fumul provocat de flăcările din vestul Statelor Unite a ajuns pe cealaltă coastă a țării! Orașe precum Philadelphia și New York, situate la mai mult de 4.500 de kilometri distanță de focul Oregleg Bootleg, au fost sub un strat gros de fum zile bune, care a redus drastic calitatea aerului.

Metropola New York a fost înecată de fumul ajuns de la incendiile apărute la 4.500 km distanță!

În New York, indicele care măsoară cantitatea de particule dăunătoare sănătății a fost miercuri la 157, cu mult peste nivelul recomandat, niciodată peste 100.

Indicii aerului irespirabil au depășit marțea trecută cotele din Lima și Calcutta, cele mai poluate oraș din lume, din cauza acestui val de aer toxic dezlănțuit de cele peste 80 de incendii care zguduie o duzină de state din toată țara nord-americană de săptămâni întregi.

Oregon continuă să fie epicentrul dezastrului, cu un incendiu, Bootleg, care a devastat o suprafață de 162.000 de hectare, de două ori mai mare decât New York-ul.

Peste 2.200 de pompieri încearcă încă să controleze incendiul de la frontiera californiană de săptămâni întregi, doar o treime fiind controlată zilele trecute. Norul s-a deplasat spre sud cu o viteză de aproape 7 kilometri pătrați pe zi și își genera propriul climat. Cum?

Formarea norilor de foc, sau pirocumulus, un fenomen care apare atunci când căldura extremă a flăcărilor provoacă ridicarea rapidă a aerului, condensând și răcind umezeala din particulele de fum produse de foc. Acești nori devin în esență propriile lor furtuni și pot conține fulgere și vânturi puternice.

Evacuările nu au întârziat să apară și în nordul Californiei, unde 1.200 de pompieri sunt repartizați în lupta împotriva Tamarackului, un alt incendiu major care a trecut deja granița cu Nevada și a forțat evacuarea a sute de case. Incendiul a ars 108 kilometri de parc național.

De asemenea, situația nu este favorabilă în Idaho, Montana, Arizona, Utah, Dakota de Sud, New Mexico și Washington. În Canada, peste 200 de incendii sunt încă active în provinciile Manitoba și Ontario. Și fumul continuă să călătorească spre est.

Nu este prima dată când pădurile carbonizate din vest modifică calitatea vieții de cealaltă parte a țării, nu doar în New York și Pennsylvania, ci și Ohio, Carolinas, Tennessee.

De fapt, este al doilea an consecutiv în care cerul a fost acoperit de efectele încălzirii globale la mii de kilometri distanță, după ce valurile de căldură din 2020 și seceta au declanșat o altă catastrofă masivă. Este un coșmar repetat.

Turcia cere ajutorul Europei

Uniunea Europeană (UE) a trimis trei bombardiere cu apă în Turcia, pentru a ajuta autoritățile în lupta împotriva unor incendii care devastează de şase zile sudul ţării, soldate cu opt morţi, transmite AFP, citat de News.ro.

Sute de turişti şi de locuitori au fost evacuaţi duminică din hoteluri şi domicilii, din cauza înaintării incendiilor, care ameninţă oraşele din Antalia Bodrum şi Marmaris (sud).

Peste 1.100 de persoane au fost evacuate cu vaporul, a anunţat duminică primarul din Bodrum Ahmet Aras, deoarece drumurile nu erau accesibile.

În mai multe oraşe devastate de flăcări, voluntari s-au organizat pentru a ajuta cei peste 4.000 de pompieri care luptă pe teren împotriva focului.

La Marmaris, voluntari se ocupă de colectarea şi distribuirea atât a apei şi hranei, cât şi a unor materiale precum creme împotriva arsurilor sau haine ignifuge.

Conform unor date oficiale, Turcia se confruntă în prezent cu cele mai grave incendii de cel puţin un deceniu.

Teroare și în Peloponez

A luat foc până și înghețata Siberie!

O ceață groasă, aproape mestecată, acoperă Yakutsk, capitala republicii rusești Sakha-Yakutia, situată geografic în Siberia.

Fumul din incendiile care au ars deja peste 1,4 milioane de hectare înconjoară ceea ce este considerat a fi cel mai rece oraș mare din lume, colorând mediul într-un ton trist ocru.

O ceață groasă, aproape mestecată, acoperă Yakutsk, capitala republicii rusești Sakha-Yakutia, situată geografic în Siberia.

Fumul din incendiile care au ars deja peste 1,4 milioane de hectare înconjoară ceea ce este considerat a fi cel mai rece oraș mare din lume, colorând mediul într-un ton trist ocru.

Flăcările nu amenință localitatea Yakutsk, potrivit Serviciului rus de protecție a pădurilor, dar cele peste 300 de incendii active au ajuns deja în Parcul Național ”Stâlpii Lena”, declarat patrimoniu mondial de către UNESCO, considerat unic pentru formațiunile sale stâncoase, flora și fauna și de asemenea pentru drumul mitic al oaselor, construit în urmă cu zeci de ani de prizonierii condamnați la gulagurile lor îndepărtate.

Sakha-Yakutia, cea mai mare regiune a Rusiei (cuprinzând 20% din teritoriul țării eurasiatice) și care a fost inclusă administrativ în districtul Extremului Orient rus, ocupă peste 50% pe teritoriul Arcticii Cerc, care se încălzește de cel puțin două ori și jumătate mai repede decât rata medie globală, potrivit experților.

Regiunea strategică este așezată și pe solul de permafrost, stratul înghețat vechi de secole al subsolului, al cărui dezgheț, accelerat de încălzirea globală, începe deja să aibă consecințe grave.

În Sakha-Yakutia, așezat aproape în întregime pe permafrost, efectele încălzirii globale schimbă radical peisajul și viața de zi cu zi.

Degradarea stratului înghețat provoacă instabilitatea terenului și eliberează mai multe gaze cu efect de seră, accelerând schimbările climatice. În această regiune rusească îndepărtată începe această serie de rapoarte săptămânale despre amprenta căldurii în lume.

Când pe străzile din Iakutsk sunt 30 de grade Celsius cu plus, în peștera subterană a Institutului Melnikov Permafrost temperatura arată – 8 grade C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gândul, viața și economia Sakha-Yakutia, una dintre cele mai reci zone populate de pe planetă, au fost asociate timp de secole cu permafrostul stabil.

„Dezghețarea acestuia și fenomenul deșertificării teritoriului schimbă societatea, infrastructura și structura agricolă cu pași mari”, explică expertul Kurbatova, citat de El Pais.

Și, de asemenea, provoacă inundații severe, acoperă teritoriul lacurilor și mlaștinilor, alimentează incendiile din ce în ce mai severe care îi devorează pădurile sau dezlănțuie cratere noi și adânci.

În plus, pe măsură ce solul înghețat se topește, bacteriile și materialul organic înghețat în el pentru o lungă perioadă de timp se descompun și provoacă eliberarea de gaze cu efect de seră. Și, la rândul lor, accelerează schimbările climatice. Un cerc vicios.

Timp de decenii, Craterul Batagaika s-a extins cu aproximativ 10 metri pe an. Din 2016, a crescut cu aproape 16 metri, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Potsdam (Germania).

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.