PLANUL ALB, activat la Spitalul Bârlad, după decesele de la Murgeni – Celulă de criză la Ministerul Sănătății după tragediile din Vaslui

PLANUL ALB, activat la Spitalul Bârlad, după decesele de la Murgeni – Celulă de criză la Ministerul Sănătății după tragediile din Vaslui

noiembrie 23, 2023 0

Ministerul Sănătății a anunțat că a constituit o celulă de criză după tragediile în lanț din Vaslui. Au fost anunțate primele măsuri după cele 4 decese din Spitalul Murgeni și cei 30 de pacienți care au acuzat stări de rău. A fost instituit Planul Alb la Spitalul Bârlad, unde ajung bolnavii de la Spitalul Murgeni.

PLAN ALB, ACTIVAT LA SPITALUL BÂRLAD, DUPĂ TRAGEDIILE DE LA SPITALUL DE PSIHIATRIE MURGENI

Planul Alb a fost activat la Spitalul Bârlad, miercuri seară, după primele decese și transferul mai multor zeci de  pacienți la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Planul Alb este activat în caz de catastrofă, dacă medicii care sunt de gardă în unitatea medicală respectivă sunt depăşiţi de afluxul de pacienţi care ajung în spital.

Planul Alb de interventie este echivalentul Planului Roșu în caz de catastrofă, accidente cu victime multiple sau alte situații de dezastru, în cazul intervenției echipajelor de urgență.

Planul Alb, elaborat la nivelul spitalelor, arată modul în care sunt alertați medicii în această situație,  ce fel de cadre medicale din spital sunt chemate de acasă, cine este responsabil de răniți, de trierea pacienților care sunt aduși în unitatea medicală respectivă.

Planul Alb poate fi activat și în cazuri mai puțin grave, nu numai în caz de catastrofă.

CELULĂ DE CRIZĂ LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – PRIMELE MĂSURI

La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anunțați verbal de DSP Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe baza de pește.
 
 
În cursul nopții de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți. 
 
Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese și 1 pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad. 
 
Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiză toxicologica la IML Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice.
 
Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.
 
Trei pacienți au murit după ce au intrat în stop cardiorespirator, miercuri seară, la Spitalul Murgeni din jud. Vaslui, iar un al patrulea se află în stare gravă. Alți 30 de pacienți care au acuzat stări de rău au fost transferați la Spitalul Bârlad.
 

Potrivit primelor informații, ar fi vorba despre o toxiinfecție alimentară, după ce au fost consumate alimente gătite la Mânăstirea din Florești și care au fost aduse de pomană pacienților de la spital.

Pacienții care au prezentat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare au consumat alimente gătite la mânăstirea Florești, însă și pește, potrivit meniului spitalului. Pacienții au mâncat icre și conserve de pește, dimineța și seara, potrivit declarațiilor făcute în presa locală de primarul din Murgeni, Eduard Cazacu.

„Totul debutează cu o diaree puternică, cu vomă și febră, după care pacienții intră direct în stop cardio respirator! Din momentul în care debutează boala până la stop cardio-respirator, timpul este foarte scurt, de circa o oră jumătate. Am convocat toți medicii de acasă și vom mai transporta la spitalul din Bârlad încă 18-20 de pacienți, cu ambulanțe multiple, pe lângă pacienta deja aflată la spitalul din Bârlad. În total, la spitalul din Murgeni sunt internați 142 de pacienți”, a anunțat managerul spitalului Ionel Carp.

Ambulanța Vaslui a intervenit în cursul zilei de miercuri, 22 noiembrie, de patru ori la Spitalul Murgeni, în doar câteva ore, pentru pacienți internați în unitatea medicală.

Mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolita. Acesta a fost găsit de echipajul SAJ Vaslui în stop cardiorespirator. Din păcate, a fost declarat decesul în acest caz, deși, împreună cu alt echipaj cu medic, s-au efectuat manevre de resuscitare.

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 de ani, cu același diagnostic, relatează presa locală. A fost transferat in stare gravă la Spitalul Bârlad.

A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită tot în stop cardiorespirator. Nici aceasta însă nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat în final decesul.

Iar a patra solicitare a fost pentru un bărbat de 54 de ani aflat tot în stop cardiorespirator. Două echipaje SAJ au participat la manevrele de resuscitare. Din păcate, a fost declarat decesul și în acest caz.

După aceste morți suspecte în cazul unor pacienți internați la Spitalul Murgeni au fost anunțate Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care deja se afla la spital pentru a stabili masurile necesare, precum și Ministerul Sănătății. 

În urmă cu o săptămână, DSP Vaslui preciza că Spitalul Murgeni nu îndeplinește condițiile de autorizare sanitară conform legislației actuale a altor secții.

Acesta a fost răspunsul dat de DSP Vaslui solicitărilor făcute de primarul orașului Murgeni de a se aproba înființarea secțiilor de medicină internă și pediatrie, relatează Vaslui TV.

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.