PNL nu va oferi NICIO ”garanție” că nu vor mai fi ”accidente” gen Vlad Voiculescu
Rămân la convingerea că Vlad Voiculescu nu trebuia demis. În ciuda atacurilor dinspre toți la adresa lui, nu era cu nimic mai rău decât Nelu Tătaru sau Costache (PNL) și cu nimic mai prejos decât Bodoc sau alții foști miniștri PSD.
Toate acuzațiile aduse lui Voiculescu erau surmontabile politic, în fond nimic din ce-a greșit voit sau nevoit fostl ministru nu era capăt de țară, să fim serioși! Nici măcar ordinul care schimba condițiile de carantinare nu era. Se putea anula imediat, toți greșim și nu colcăie de genii în jurul nostru.
Dar asta dacă relația dintre USRPLUS și PNL nu era cea tip șoarecele și pisica de la bun început!
Am spus încă dinainte de alegeri că nu e ok ca USRPLUS să-și construiască discursul pe atacuri exagerate față de PNL (că e ”USL”, ”Ciumă Galbenă” și alte astfel de vorbe goale, bune pentru a hrăni veninul și nefericirea din sufletele celor care au nevoie să urască doar, ca să trăiască). Am spus că nu ajută la nimic în afară de refularea răului interior.
De ce? Pentru că un câștig electoral pe ură va avea efect de bumerang în cazul în care ajungi să faci echipă cu cei arătați cu degetul. Se întoarce împotriva ta, dar și a partenerilor. Asta e esența rupturii Cîțu-Vlad Voiculescu: temelia strâmbă a alianței PNL-USRPLUS la guvernare.
Evident, am fost făcut în fel și chip de adepții radicalismului politic, dar se vede, iată, că am avut dreptate.
Nu poți construi nimic sănătos dacă nu știi arta compromisului în politică, asta e esența ei. Doar dictaturile au convingeri ferme și idei extreme, în democrație pacea e soluția, nu războiul. Nimic nu iese bun din victorii ridicate pe măcel continuu.
Acum, odată consumat faptul rupturii de moment, ce vedem? În loc să pună batista pe țambal, liderii USRPLUS alimentează și mai mult spirala conflictului cu PNL. Cu ce scop? Ca să provoci o ruptură în PNL, delimitarea de Cîțu și revenirea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria (cum sugerează deja unii lideri USRPLUS?
Poate fi și asta o strategie. Dar nu e penibil să-l ”reevaluezi” acum pe Orban după ce exact acum 4 luni l-ai respins ca premier? De altfel, Orban și-a jucat onest cartea față de Cîțu și a respins oferta venită pe sub masă.
Cum să privești însă ”flegma” lui Cătălin Drulă, un ministru pe care l-am felicitat public pentru atacul la caracatița Rădoi de la Metrou, care îl face ”zombie” pe șeful lui de Guvern?
În mod normal, Cîțu ar trebui să-l demită și pe el pe loc. Nicăieri în lume un subaltern politic nu-și umilește liderul de cabinet în public. Dar Cîțu nu va mai plusa, îi ajunge capul lui Vlad Voiculescu.
Totuși, repet, care e miza alimentării acestei spirale a conflictului cu PNL după nefericitul episod cu ministrul Sănătății? Căci știe și un copil de la baltă că liberalii nu-și vor abandona premierul, mai ales că are susținerea președintelui Iohannis.
Ieșirea de la putere? Bun, asta pot să înțeleg: te duci în Opoziție și toci mărunt Guvernul, cu planul de a crește în sondaje pentru următoarele alegeri.
Dar e un plan sinucigaș. În Opoziție, dai peste PSD și AUR. Va fi înghesuială mare la înjurat PNL și o felie nu foarte generoasă de electorat pentru toți. Prin urmare, trec 3 ani și constați că nu ai câștigat nimic, ba dimpotrivă.
Între timp, pierzi o căruță de bani (primari, consilieri, contracte, proiecte, voturi) și nu faci decât să te asiguri că te vei îngropa politic. Am văzut multe exemple de creații politice cu bune intenții. Partidul Monicăi Macovei e doar unul dintre miracolele născute moarte, ăsta să fie modelul USRPLUS?
Există mulți oameni de calitate alături de Barna și Cioloș. Foarte mulți. Dar marea problemă a acestei construcții este imaturitatea politică dublată de încurajarea filonului radical-tendențios din interior.
Din această cauză, dacă nu se trezesc rapid și nu acceptă înfrângerea clară de moment în relația cu PNL, formațiunea care ar putea ajuta România să se schimbe masiv până în 2024 va muri pe mâna ei.
Nu înțeleg jocul lui Dragoș Tudorache, care insistă cu schimbarea lui Florin Cîțu, decât prin prisma ideii că joci carte totul sau nimic. Ori pleacă premierul, ori pleci tu în Opoziție. Sunt de acord cu ea, dacă vrei să mori cu dreptatea în brațe. Dar nu cred că USRPLUS chiar vrea asta. E o carte greșită.
Există o singură soluție ca USRPLUS să nu intre pe o pantă fatală: asumarea pierderii lui Vlad Voiculescu (Ministerul Sănătății va rămâne la USR), punct și de la capăt. Cu Florin Cîțu premier, despre care eu continui să cred că a greșit prin decapitarea lui Vlad Voiculescu, și la treabă!
Condiția pusă de Tudorache, Cioloș, Barna, bașca ”înjurătura” lui Drulă la adresa șefului său nu sunt lucruri serioase și nu duc nicăieri.
PNL nu va oferi nicio ”garanție” că nu se vor mai întâmpla ”accidente” de parcurs, cum vor, de fapt, liderii USRPLUS când cer demisia lui Cîțu. NICIUNA.
Asta ai, cu asta defilezi. Știu, e nasol. Ideal ar fi să guvernezi singur. Dar dacă ai doar 15% din voturi și vrei la putere, la masă nu sunt multe variante: PSD, PNL și cam atât…
Nu e clar? E foarte clar. Dacă PNL e nașpa, PSD e iadul pe Pământ. Și-atunci, ce faci? Îți umfli mușchii după ce-ai primit o lovitură sub centură, ca să crapi de tot, sau absorbi lovitura și mergi mai departe cu vânătăi până când va ieși soarele și pe strada ta? Întreb și eu…