Criza Băsescu-Ciorbea. De ce se teme Cîțu – ”zombie” după ce Drulă l-a jignit în public

Criza Băsescu-Ciorbea. De ce se teme Cîțu – ”zombie” după ce Drulă l-a jignit în public

aprilie 17, 2021 1

În avalanșa de informații, atacuri și scandaluri din ultimele zile provocate de gestul pripit al premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a trecut mai puțin observat un act incalificabil pentru viața democratică de tip occidental: jignirea publică adusă premierului de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Într-un interviu pentru G4Media.ro, Drulă l-a făcut pe Cîțu ”zombie politic”. Iată pasajul din interviul respectiv în care Cătălin Drulă comite un grav derapaj de limbaj:

G4Media: E vorba de o moțiune de cenzură?
Cătălin Drulă: Acesta este gestul ultim prin care se formalizează o retragere de încredere. Dar eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment.

Deci premierul e un zombie politic…
Cătălin Drulă: Da.

În mod normal, în orice țară din lumea occidentală unde s-ar petrece un astfel de atac al unui membru de Cabinet față de șeful său direct, ar urma rapid consecințele:
1. Scuzele cerute de autorul jignirii celui vizat de cuvintele nepotrivite (în cazul în care șeful de Guvern le acceptă)
2. Demisia celui în cauză din motive de onoare
3. Demiterea respectivului de către primul-ministru
De la momentul atacului fără precedent pentru partidele democratice din România din ultima vreme (doar Viorica Dăncilă de la PSD era subiect de bășcălie din partea colegilor de partid și de Executiv de la PSD), nici Cătălin Drulă nu și-a cerut iertare, nici Florin Cîțu nu i-a cerut public ceva ministrului Transporturilor.
Situația riscă să devină asemănătoare cu cea din momentul în care Traian Băsescu, fost ministru al Transporturilor, l-a atacat public pe Victor Ciorbea, fost premier al Guvernului a alianței formate dintre Convenția Democrată din România și Uniunea Social Democrată (formată din Partidul Democrat condus de Petre Roman și Partidul Social Democrat al lui Sergiu Cunescu).
Ciorbea a rezistat în funcție din 1996 până în martie 1998, când după un atac în presă al lui Băsescu a reacționat ferm, cerându-i demisia ministrului Transporturilor. Gestul  a produs ieșirea partidului lui Roman din alianța de guvernare și căderea Guvernului Victor Ciorbea.
Alianța la putere s-a refăcut însă repede, odată cu desemnarea ca prim-ministru a țărănistului Radu Vasile.
”E greu de spus că Băsescu a demis guvernul Ciorbea, a răspuns Petre Roman. Noi, PD, am plecat din guvernul Ciorbea și am revenit la guvernare după nominalizarea lui Radu Vasile ca premier. Traian Băsescu a provocat scandalul, dar în afară de asta existau motive de fond. Nu putem spune că eu am mers pe mâna lui Traian Băsescu, să decid ruperea alianței cu PNȚCD , dacă nu rămâne el în guvern.
Problema de fond era că lucrurile nu se mișcau în direcția asumării a ceea ce promisesem, la alegeri. A intervenit, în mod particular, acel scandal legat de interviul lui Traian Băsescu. Apoi, în noul guvern, nu știu cum s-a băgat pe sub pielea premierului Radu Vasile, dar este cert că l-a desemnat ca om de mare încredere”, declara Petre Roman peste ani legat de criza Băsescu-Ciorbea.
Este posibil ca Florin Cîțu să se teamă exact de aceeași desfășurare a lucrurilor, chiar dacă situația nu mai seamănă cu cea de după alegerile din 1996.
Însă ascunderea sub preș a jignirii pe care i-a adus-o Cătălin Drulă riscă să-i creeze lui Florin Cîțu imaginea de care a încercat să scape când l-a ”ras” pe ex-ministrul Sănătății: de premier ”papă-lapte”.
Culmea, dezmățul de limbaj al lui Cătălin Drulă vine după ce acesta chiar făcuse o impresie bună la Transporturi, luîndu-se la trântă cu mafia de la Metrou.
Un astfel de derapaj poate șterge însă toate impresiile bune și nu are cum să rămână nepedepsit de cutumele democrației occidentale.
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.