Poliția dă iama în camionagii, oamenii de știință râd de prostia unora: ”Sunt marginea Canadei”

Poliția dă iama în camionagii, oamenii de știință râd de prostia unora: ”Sunt marginea Canadei”

februarie 14, 2022 0

Arestările de duminică de la Windsor au fost prima acțiune majoră a poliției de când camionagiii și alți canadieni care protestează împotriva mandatelor de vaccinare au asediat zona din jurul Parlamentului Canadei în urmă cu trei săptămâni, inspirând demonstrații în toată țara și nu numai, scrie NY Times.

Dar poliția a făcut puțin pentru a interveni acolo unde a început mișcarea: Ottawa, capitala Canadei.

Sâmbătă, protestul de acolo a crescut atât în ​​mărime, cât și în energie, dând străzilor din centrul orașului aerul unei petreceri uriașe, în timp ce ofițerii de poliție cu mult depășiți numeric stăteau și priveau.

Mii de protestatari au inundat străzile atât de dens încât a devenit aproape imposibilă deplasarea.

Cu o zi mai devreme, premierul din Ontario, Doug Ford, a anunțat starea de urgență și a avertizat cu privire la noi sancțiuni severe pentru protestatari – dar puțini ofițeri de poliție au putut fi văzuți la demonstrația de la Ottawa.

Acei ofițeri care erau prezenți, îmbrăcați în veste galbene neon, s-au plimbat în grupuri pe lângă protestatari care încălcau în mod deschis legea.

Unii transportau bidoane de benzină, probabil pentru a-i alimenta pe camionagiii parcați pe străzi, deși poliția din Ottawa a spus că va lua măsuri severe împotriva oricui acordă „ajutor material” demonstranților.

Și, în ciuda unei ordonanțe judecătorești obținute săptămâna trecută de un locuitor din cartier, șoferii de camion au sunat fără încetare.

Sâmbătă, locuitorii Ottawa frustrați au ieșit în stradă, susținând un contraprotest considerabil pentru a cere încetarea demonstrației.

Mulți locuitori s-au plâns că au fost intimidați de protestatari, care au forțat întreprinderile din zonă să se închidă și au împiedicat poliția de a răspunde la apelurile 911.

Tulburările nu s-au limitat la Ottawa și Windsor.

Alte proteste continuau în cel puțin o duzină de orașe canadiene, atrăgând mulțimi de diferite dimensiuni.

Acestea au inclus o demonstrație modestă în Saskatchewan, unde un mic convoi de camionete a parcat pe un teren lângă un punct de trecere a frontierei.

O demonstrație mai mare în Alberta a determinat, sâmbătă, Agenția Canada pentru Servicii de Frontieră să suspende temporar serviciul la punctul de trecere a frontierei Coutts.

Poliția și analiștii spun că protestele, care au galvanizat mii de demonstranți în Ottawa, Quebec City, Toronto, Edmonton și Vancouver, printre altele, nu au un singur lider, dar cuprind o varietate de oameni, mulți dintre ei de dreapta politică.

Un organizator-cheie al „Convoiului pentru libertate” care a sosit la Ottawa săptămâna trecută este Tamara Lich, care a fost anterior secretar al Partidului Maverick, relativ nou, un grup de centru-dreapta care a început să promoveze separarea celor trei provincii din vestul Canadei.

Doamna Lich a cerut guvernului federal să înlăture restricțiile pandemice din Canada, cum ar fi mandatele provinciale privind vaccinurile și regulile care necesită măști.

Dar Canada are un sistem federal în care guvernele provinciale au o putere constituțională considerabilă, inclusiv asupra reglementărilor privind îngrijirea sănătății.

Membrii Partidului Popular din Canada de extremă dreapta sunt, de asemenea, bine reprezentați printre protestatarii de la Ottawa.

Partidul nu are locuri în Parlamentul federal. Liderul său, Maxime Bernier, a denunțat mandatele de vaccinare și a criticat anterior imigrația și multiculturalismul.

Andrew McDougall, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Toronto, a descris protestele nu ca o mișcare națională de masă, ci mai degrabă ca „cea mai extremă manifestare pe care am văzut-o în legătură cu restricțiile pandemice”.

„În măsura în care convoiul este anti-vax și anti-știință”, a adăugat el, „este la marginea societății canadiene”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.