Politica papala: intarata-i drace!

mai 11, 2009 0

Si s-a dus Papa Benedict in Israel. Si le-a vorbit evreilor despre cat de bine ar fi daca palestinienii ar avea o tara a lor. A uitat insa sa spuna ca pt palestinieni, „tara lor” este exact tara evreilor. Mai jos, articolul pe aceasta tema.

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns în Israel luni dimineaţă, ţinând un discurs pe aeroportul din Tel Aviv, în care a reiterat o poziţie a Vaticanului ce nu se suprapune cu politica actualului guvern al Israelului. Papa a cerut o soluţie a conflictului din Orientul Mijlociu care să constea în existenţa paralelă a două state: unul israelian şi unul palestinian.
“Le cer tuturor responsabililor să exploreze fiecare cale posibilă în căutarea unei soluţii juste pentru dificultăţile deosebite din regiune, astfel încât ambele popoare să trăiască în pace într-o ţară a lor, în cadrul unor graniţe recunoscute internaţional” a declarat Papa. Totuşi, Benedict nu a menţionat cuvântul “stat”, relatează Reuters
Premierul Benjamin Netanyahu a refuzat până acum să le promită palestinienilor aşa ceva, în ciuda presiunilor venite din mediul internaţional, în special din partea americanilor. Expresia referitoare la “ţara fiecăruia” este însă suficient de clară.
Papa a mai spus că a venit în Israel pentru a se ruga pentru pace şi că este de fapt “doar unul dintr-un lung şir de pelerini”. Papa a cerut acces liber pentru credincioşii tuturor religiilor în Ierusalim, unde se află importante locaşuri de cult ale celor trei principale religii monoteiste.
Premierul Netanyahu s-a aflat printre oficialii care l-au întâmpinat pe Papă la aeroport, împreună cu preşedintele Shimon Perez. Netanyahu urma să zboare în Egipt pentru a se întâlni cu preşedintele Hosni Mubarak. Înaintea discursului Papei, Peres declarase: “Am făcut pace cu Egipt şi Iordania şi negociem pacea cu palestinienii. S-ar putea chiar să ajungem la o pace regională în viitorul apropiat”. Israelul controlează Ierusalimul din 1967. Anexarea de către statul evreu a estului arab al Ierusalimului, inclusiv a oraşului vechi, nu este recunoscută la nivel internaţional.
Regele Iordaniei, Abdullah, cel care l-a găzduit pe Papă în timpul weekendului, declarase că noua administraţie a SUA lucrează împreună cu el pentru o pace regională cu toate statele musulmane: “O soluţie cu 57 de state”. Regele a avertizat însă că, dacă nu se va ajunge la un acord de pace în următoarele 12-18 luni, în Orientul Mijlociu va avea loc un război cu implicaţii mondiale.
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.