Politicieni, un singur lucru mă intereseaza. Şi ăla nu e Constituţia

ianuarie 14, 2009 0

Îl văd pe Avramescu jubilînd că poate să iasă din dilema PDL-PSD şi să zburde prin constituţiile Finlandei, Canadei etc. Asteptam si alti intelectuali basescieni sa revina in public cu avint discutind despre prostioare bine delimitate care nu afecteaza marea coalitie impotriva raului: le fac politicienii un tarc in care sa se joace de-a desteptii in siguranta.
Chestia asta cu Republica lui Băsescu ar fi fost interesantă anul trecut sau în orice alt moment. În rest, mie mi se confirmă că avem un dram de kamikaze, şi presa, şi politicienii: vorbim foarte mult despre prostii, despre funcţii, despre „sistem”. Practic le facem jocul.
Şi problema Constituţiei intră în ciclul „Uninominalul”. Nişte domni îşi doresc cu ardoare o chestie aparent logică, raţională. Băsescu iese şi cere pe faţă mai multă putere. Simt deja că, dacă vom începe să modificăm agresiv Constituţia, vom pica în şi mai grav… Cam cum s-a intamplat si cu votul. Şi asta pentru că ei nu mai vor să se certe instituţiile. De parcă legea fundamentală i-ar împinge la bălăcăreală.
E penibil. Tot ce mă interesează în zilele astea este să văd măcar o singură mutră inteligentă ieşind pe uşa Ministerului de Finanţe şi vorbind despre soluţii pe timp de criză, masuri inteligente de protecţie socială, despre modalităţi deştepte de contracarat diverse efecte. E singurul lucru pe care politicienii ar trebui să-l facă. Dar ei sînt într-o continuă diversiune.
De fapt, nu-i interesează să schimbe nimic. Am schmbat sistemul de vot şi ne-am trezit cu aceiaşi. Am scapat doar de cîţiva dinozauri ca să devină ceilalţi şi mai puternici. Pe ei îi avantajează cherelele de doi bani tocmai pentru că ele îi descarcă de responsabilităţi. Intre timp bulgarii se bat cu politistii la Sofia de disperare si foame. sper sa nu facem parte dintr+o stire asemanatoare in vreo 6 luni…

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.