Porcii de americani

februarie 13, 2009 0

Un articol din Reader’s Digest, varianta pentru SUA. Se cheama „Pushing Pork” si a fost scris de Michael Crowley, senior editor la „The New Republic”. Citindu-l, mi-am dat seama cata ipocrizie exista si in randul politicienilor americani si, mai ales, ca Obama nu poate face prea mult impotriva unei haite de congresmeni pusi pe imbuibare.
Exista in legislatia din SUA, conceptul de earmark. El inseamna ca daca au chef, congresmenii pot hotara sa aloce sume imense de bani direct pt anumite proiecte traznite. Este echivalentul la ceea ce face guvernul Romaniei cand da bani direct pentru biserica unui baron local, pentru primaria din comuna unde candideaza nu stiu ce grangure, sau pentru gardul de la fanta matusii unui ministru. Numai ca la o scara imeeeeeeeeeensa. Adiva vreo 6,6 MILIARDE USD in 2008, iar pt 2009 se preconizeaza 17,2 MILIARDE. Si cateva exemple de chestii pe care s-au dus acesti bani:  238,5 de milioane pt un studiu despre hibernarea animalelor in Alaska, 40 de milioane pt extinderea unui centru de antrenament al vamesilor,123 de mii usd pt sarbatorirea Zilei Mamei in Virginia de Vest, jumatate de milion de dolari pt un muzeu al ceaiului. Republicanul James Clyburn a propus ca 3 milioane de usd sa fie folosite pt a finanta un program educativ pt tineri la un club de golf ce-i poarta numele. Si a fost aprobat.
Iar acum vine partea cu Obama: spune domnul senior editor ca in timpul campaniei, Obama a sustinut ca aceste plati trebuie eliminate, dar a incercat sa minimalizeze importanta lor, spunand ca reprezinta sub1% din bugetul SUA. Pe de alta parte, McCain a sustinut eliminarea lor totala.
Stiti insa cum se numeste in engleza aceasta nesimtire de a cheltui bani publici pe tampenii? Pork barrel.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.