”Pot să mă vaccinez dacă sunt răcit?” Ce facem dacă suntem programați și, între timp, ne-am îmbolnăvit?

”Pot să mă vaccinez dacă sunt răcit?” Ce facem dacă suntem programați și, între timp, ne-am îmbolnăvit?

aprilie 13, 2021 0

Vremea schimbătoare, umedă, rece și ploioasă pentru această perioadă a anului a activat răcelile obișnuite, gripa, virozele de sezon sau bronșitele cronice ale unora dintre pacienții care își doresc să se vaccineze împotriva COVID dar nu știu ce să facă dacă, între timp, au apărut probleme neprevăzute.

Internetul e plin de sfaturi mai mult sau mai puțin avizate, astfel că am sunat-o pe doamna doctor Monica Pantelimonescu, medic de familie la Policlinica din cartierul Pajura, sector 1, București.

Mesajul ei a fost clar și direct:

”Am fost căutată de unii dintre pacienții mei care au o sensibilitate mare la răceală, mai ales în sezonul cu vreme capricioasă. Unii dintre ei au chiar bronșite cronice dar nu neapărat agresive, care însă recidivează pe neașteptate în această perioadă. Unul dintre pacienții mei, de exemplu, mi-a spus că este programat la prima doză de vaccin Pfizer miercuri, 14 aprilie, ora 19.00, dar că doar cu o zi înainte a avut un episod foarte neplăcut, cu tuse seacă și mai ales transpirații abundente nocturne. Cauza acestei stări foarte proaste a fost iritarea mucoasei bronșice și a gâtului, de la frigul din apartamentul în care tocmai se mutase, care nu avea căldură. L-am întrebat dacă și-a făcut testul anti-COVID și mi-a zis că da, ieșise negativ. Atunci m-a întrebat ce face cu vaccinarea și i-am spus simplu: e bine să nu vă vaccinați până când nu vă simțiți perfect sănătos sau într-o stare bună care să nu vă creeze o traumă în plus. Amânați programarea, vă reprogramați pentru o dată viitoare când sperăm ca starea dvs. să fie foarte bună, i-am spus. Este valabil pentru toți pacienții care vor să se vaccineze, dar între timp starea lor de sănătate s-a înrăutățit din diverse motive”, ne-a declarat dr. Pantelimonescu.

În spațiul public au mai apărut astfel de sfaturi în special în cazul pacienților care urmează un tratament oncologic. Unii medici de la rețeaua medicală ”Regina Maria” au explicat într-un dialog interactiv că e bine ca pacienții doar să amâne vaccinarea, nu s-o și anuleze.

Este vorba de dr. Gabriel Gurguta, care a făcut declarațiile de mai jos într-un dialog live cu Monica Rădulescu.

”În primul rand, o vaccinare este un colac de salvare, mai ales pentru pacientii cu comorbiditati. Avand exemplul epidemiilor din anii trecuti, in care vorbeam despre virusurile gripale, am observat cat de afectate sunt anumite categorii de persoane, cei cu comorbiditati, indiferent ca vorbim despre cancer, ca vorbim despre diabet, obezitate sau alte probleme de natura hematologica sau poate tot infectioasa pentru ca vorbim si despre pacienti care sunt cu HIV sau cu alte hepatite. Deci nu poate sa aiba decat beneficii. Acum, o discutie legata de oportunitatea vaccinarii persoanelor care sunt diagnosticate cu cancer, cu o suferinta oncologica sau care sunt in tratament – aici este o mica diferenta legata de oportunitatea tratamentului. Pentru pacientii cu suferinte oncologice este recomandata vaccinarea. De ce? Pentru ca deja sistemul lor imun este invalidat. O infectie cu SARC-Cov2 ar putea avea un deznodamant nefericit. Problema se pune atunci cand vorbim despre tratamentele citotoxice, tratamentele care au un anumit grad de toxicitate si, in situatia aceasta, vaccinarea ar trebui temporizata. De ce? Pentru ca ei deja sunt in timpul unui tratament, au niste efecte adverse din cauza chimioterapiei. Nu putem sa propunem un vaccin in momentul acesta, dar ea trebuie doar temporizata.”

Adică, amânăm până terminăm tratamentul?

”O vom amana pana la terminarea curei. Este preferabil doar sa amanam, nu sa anulam vaccinarea pentru ca odata ce este terminata cura de citostatice si efectele adverse post citostatice se remit, pacientul poate sa primeasca imunizare. Este chiar recomandat ca acesti pacienti sa fie imunizati pentru ca ei sunt cei mai expusi. In cazul in care pacientii primesc imunosupresoare, este un mic conflict intre mecanismele prin care actioneaza tratamentele si mecanismul prin care este stimulata producerea de anticorpi astfel ca aceste limfocite T si limfocite B nu mai sunt atat de disponibile. Sunt cumva epuizate de tratamentele pe care le fac in patologia lor oncologica, iar vaccinul care vine si incearca sa apeleze la aceste limfocite nu mai are cu cine sa lucreze si in felul acesta vom avea o eficienta mai redusa. In comunitatile oncologice este discutata aceasta problema si chiar se recomanda multidozele de vaccin pentru a stimula mai mult producerea de anticorpi. Insa, cel mai safe este ca in timpul tratamentului citostatic sa se temporizeze vaccinarea. La fel, la pacientii care sunt cu transplant de celule stem, si in cazul lor este recomandata temporizarea, dar nu anularea vaccinarii.”

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.