Prima mare lovitură dată antivaccinismului din Europa

Prima mare lovitură dată antivaccinismului din Europa

august 25, 2021 1

O importantă decizie a unei înalte instanțe europene poate schimba radical cursul evenimentelor de aici încolo. Obligativitatea vaccinării câștigă teren, într-un moment în care pandemia de coronavirus nu poate fi controlată tocmai din cauza insuficientei vaccinări a populației din toată lumea, nu doar dintr-o țară anume.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marţi o cerere a 672 de pompieri profesionişti şi voluntari împotriva vaccinării lor obligatorii contra COVID-19 în Franţa, a anunţat miercuri CEDO, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Pompierii invocaseră dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului referitoare la „dreptul la viaţă” şi „dreptul la respectarea vieţii private şi familiale”.

Ei cereau CEDO să „suspende obligativitatea vaccinării” prevăzută prin legea din 5 august 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare şi să suspende de asemenea „dispoziţiile prevăzând interzicerea exercitării activităţilor” celor care „nu se vor fi conformat vaccinării obligatorii”, precum şi „întreruperea remunerării acestora”.

Decizia CEDO, luată de un complet format din şapte judecători, nu prevede totuşi „imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate şi asupra fondului cazurilor respective”, precizează curtea.

Într-un comunicat anunţând intenţia sa de a sesiza Curtea, sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la începutul lunii august asupra faptului că „nu este împotriva vaccinului”, ci doar împotriva obligativităţii vaccinării, „foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate”.

Curtea Constituţională a Franţei a susţinut, cu unele excepţii, la 5 august, legea adoptată de parlamentul ţării privind obligativitatea vaccinării pentru angajaţii serviciilor de urgenţă, medicilor şi profesorilor, conform presei franceze.

Este „prima hotărâre europeană cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva #COVID19”, a reacţionat pe Twitter juristul Nicolas Hervieu, specialist al CEDO.

Curtea, cu sediul la Strasbourg (estul Franţei), se pronunţase totuşi deja într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării în 8 aprilie, în urma sesizării unor părinţi cehi care refuzau să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei.

CEDO aprecia că această obligaţie poate fi „necesară într-o societate democratică”.

Această hotărâre, chiar dacă nu se referea la vaccinarea împotriva COVID-19, este considerată drept o înfrângere pentru antivaccinişti.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.