Prima mare victorie a lui Cîțu împotriva PSD: renegocierea PNRR pentru pensii fără acoperire, kaput!

Prima mare victorie a lui Cîțu împotriva PSD: renegocierea PNRR pentru pensii fără acoperire, kaput!

februarie 12, 2022 1

Deși noua coaliție PSD-PNL-UDMR este mult mai stabilă decât vechea alianță de la guvernare PNL-USR-UDMR, nu e totul roz pe relația dintre liberali și social-democrați.

Disputele interne de până acum în guvernarea Ciucă nu sunt însă de orgolii (împotrivirea USR de a-l schimba pe Stelian Ion, demis de fostul premier Cîțu de la Ministerul Justiției), ci de principii.

Intrat sub influența lui Florin Cîțu (un politician libertarian, format în SUA), PNL pariază tot mai mult pe politicile liberale din economie, ceea ce inevitabil intră în contradicție cu linia social-democrată a PSD.

De exemplu, mărirea pensiilor chiar și fără acoperire bugetară, dorită de partidul lui Ciolacu, nu a găsit susținere la liberali, care cer dezvoltarea economiei, nu cheltuirea banului public pe ajutoare sociale.

Din acest motiv, PSD încearcă acum să găsească suport financiar la Bruxelles, prin renegocierea PNRR, ceea ce și alți lideri liberali în afară de președintele Cîțu, precum Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene, au respins categoric.

Dar PSD a insistat că UE poate accepta renegocierea PNRR, astfel încât Europa să deschidă punga pentru promisiunile PSD.

Iată însă că un semnal recent, descoperit de jurnaliștii de la Digi 24, consfințește practic victoria PNL în fața PSD pe tema renegocierii PNRR.

Într-un răspuns pentru Digi24, Comisia Europeană precizează că doar în cazul în care o țară nu mai poate duce la îndeplinire PNRR-ul, din motive excepționale, cum ar fi dezastre naturale de dimensiuni istorice, s-ar putea renegocia Planul de Redresare și Reziliență.

Pentru asta ar trebui parcurși pași destul de complicați care ar duce la întârzierea reformelor, atrage atenția Comisia Europeană, iar acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca anumite obiective să nu fie îndeplinite și astfel să ducă la pierderea unor bani din PNRR.

În ce condiții se poate renegocia PNRR

  • doar în cazuri excepționale, cum ar fi catastrofe naturale de proporții istorice;
  • orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului;

Comisia Europeană precizează că, pentru a ne încadra în acel plafon de 9,4% din PIB cu toate pensiile de stat, trebuie făcută o reformă așa cum ne-am angajat prin PNRR, care să presupună, pe de o parte, creșterea pensiilor foarte mici, și pe de altă parte, încurajarea pensionării târzie, oferind stimulente cetățenilor să iasă mai târziu la pensie.

De asemenea, și pensiile speciale ar trebuie regândite, astfel încât ele să se aplice pe baza principiului contributivității.

Cu toate acestea, Marius Budăi, ministrul Muncii, crede în continuare că ideea PSD de a renegocia PNRR nu e lipsită de șanse.

Marius Budăi

„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.

Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a declarat ministrul Muncii, la Digi24.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.