Protestul scriitorilor romgermani. Patapievici tace.

iulie 21, 2008 0

Au trecut deja zile bune de cind au aparut in presa germana protestele unor Richard Wagner sau Herta Muler – oamenii au atras atentia ca nu e normal ca ICR sa trimita figuri „patate” precum Sorin Antohi sau andrei Corbea la o scoala de vara in Germania.
Un raspuns din ICR a venit sa ma nedumereasca si mai mult in Cotidianul de vineri:

„Nu există nici o incompatibilitate între această poziţie şi competenţa ştiinţifică a domnului Antohi. În România nu există încă o lege a lustraţiei, iar Sorin Antohi nu ocupă o funcţie de decizie în ICR”, arată Tania Radu, director adjunct al ICR, de ce numirea lui Antohi nu a fost problematică.

Pe mine ma mira ca astfel de opinie vine de dincolo de reduta apriga anticomunista. Sau poate ICR si Tismaneanu nu sint chiar in aceeasi parte a baricadei (ha!). Ma amuza faptul ca anticomunismul cumva ridicol, dupa ce uitarea ne-a inghitit cu totul, secreta periodic astfel de compromisuri levantine. astept in continuare un raspuns din partea fostului membru CNSAS, Horia Patapievici. Pina atunci, nu pot sa nu ma bucur ca Wagner sau Muller au ramas niste scriitori vii, cu putere de reactie.
Antohi are pacatul  grav de a-si fi declarat un doctorat inexistent. Asta… pe linga faptul ca si el, si Corbea au fost turnatori indirjiti, nu simple victime ale contextului. Daca mai are rost indirjirea impotriva unui comunism deja preistoric si complet victorios intr-un capitalism cu justitie la pamint? Asta-i alta discutie.
 Update
Cititi miine in Cotidianul si comentariul lui Horia Roman Patapievici.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.