PSD ocupă tot, în 2024: președintele, parlamentul, guvernul, județele, orașele, euro-alegerile

PSD ocupă tot, în 2024: președintele, parlamentul, guvernul, județele, orașele, euro-alegerile

noiembrie 3, 2021 1

Intrarea PSD la guvernare acum, alături de PNL, ar scuti România de o imagine apocaliptică din 2024 încolo.

Dacă PNL și USR vor da la pace, cu sau fără Florin Cîțu premier, vor putea guverna la limită, cu ajutorul UDMR, al Minorităților și al unora dintre parlamentarii liberali care ar fi vrut să plece cu Ludovic Orban la viitorul său partid, dar pot face stânga-mprejur din motive de pragmatism: nu dai vrabia din mână (PNL la putere) pe cioara de gard (Forța Liberală sau cum s-o numi formațiunea fostului lider liberal), care nu mai are ce oferi.

Dar istoria ultimilor ani și mai ales a ultimelor luni ne arată un adevăr clar precum cristalul: PNL și USR nu se pot înțelege, se spionează reciproc, se faultează pe sub masă prin ”sifonări” în presa fidelă și, la final, produc crize.

Toată vina a fost aruncată, cum e simplu de făcut în criză, pe umerii celor aflați în pozițiile cele mai înalte. În cazul de față, premierul Cîțu și președintele Iohannis.

Oricine putea face asta. Dovadă că au făcut-o, cu mare succes, nu doar USR, ci și PSD și AUR.

Rezultatul: PSD și AUR au cules roadele urii dintre PNL și USR, iar acestea din urmă au fost puternic penalizate de români, vezi ultimele sondaje de opinie.

Presupunând totuși că vor mai încerca o dată, ce garanție avem că nu vor produce o nouă criză, după ce vor bate palma pentru refacerea coaliției? Niciuna.

Pentru a înțelege mai profund de ce nu merge relația PNL-USR, trebuie să privești mai profund, sub liderii politici, în mase, la votanții de rând.

Iar aici, din păcate pentru PNL, realitatea e tristă: mulți dintre susținătorii USR îi urăsc de moarte pe liberali, nu îi vor alături de USR în nicio combinație politică, îi consideră ”Ciumă Galbenă” și îi asociază cu PSD prin aducerea în prezent a imaginii ”USL”, vechea alianță PNL-PSD din vremea lui Crin Antonescu și Victor Ponta.

PNL și USR ar mai putea încerca să guverneze de la zero dacă liderii USR chiar ar fi inflexibili cu votanții lor radicali: ”cine continuă să atace PNL, ne atacă pe noi! Ori închid gura și susțin parteneriatul, ori pleacă!”.

Dacă Dacian Cioloș, Dan Barna, Ghinea sau Moșteanu ar transmite acest mesaj de unitate și ar pune piciorul în prag în fața talibanilor ce îi susțin, poate relația USR-PNL ar avea o șansă.

Dar nu vor face asta. Pe de o parte, pentru că nu vor să piardă suportul electoral, pe de alta pentru că sunt totuși lideri politici slabi, fără curajul de a înota uneori și împotriva curentului, dacă interesul național o cere.

De aceea, protejarea acestei surse de tensiune permanente și alimentarea cu ”dezvăluiri pe surse” a presei online prietene vor garanta scânteile viitoarelor conflicte PNL-USR, care vor erupe atunci când situația generală din România va fi complicată de crize noi (pandemie, economie, energie).

USR nu va accepta niciodată să parafeze un fel de cod de conduită în relația cu liberalii, care să curme din fașă orice sursă mai mică sau mai mare de atac la PNL și să-i pedepsească rapid pe autorii lor.

USR aproape nu mai are viitor politic dacă nu hrănește și pe viitor ura față de partidele vechi, deci inclusiv PNL. Iar PNL, știind asta, are toate motivele să fie foarte precaut cu refacerea coaliției atâta vreme cât liderii USR nu dau niciun semn că vor să taie în carne vie cu radicalii anti-PNL.

Prin urmare, o guvernare PNL-USR nu va funcționa, din cauza antipatiei reciproce și a competiției dintre cele două partide; fiecare vrea să-l ”înghită” pe celălalt, pe termen mediu și lung.

Dar dacă totuși vor decide să se împace din nou, atunci vor asuma acest risc și vor juca pe mai departe aria ”dreptei” la guvernare, la pachet cu veșnicul balamuc de care am avut parte până în prezent.

O guvernare PNL-USR-UDMR până în 2024, pe acest teren conflictual, va avea o consecință clară: va arunca în nori scorurile PSD și AUR la viitoarele alegeri.

Fac un pronostic. Dacă PNL și USR vor guverna până în 2024, PSD și AUR vor lua în medie scoruri de 45-50% (PSD) și 20-25% (AUR).

PNL și USR vor aduna împreună cel mult 15%, ceea ce le va împinge la fuziune (chiar dacă asta sună ca o blasfemie pentru fanaticii USR din acest moment – topirea partidului lor în brațele ”Ciumei Galbene”).

În acest scenariu al guvernării-balamuc dintre PNL și USR, PSD va câștiga tot în 2024. Atenție, TOT! Președintele, parlamentul, guvernul, județele, orașele, euro-deputații. Tot, tot, tot.

Nu-ți trebuie studii sociologice ca să înțelegi asta. E evident că toată nemulțumirea populației – fie din cauza certurilor interne din coaliție, fie ca urmare a greutăților vieții (tot mai multe și mai mari) – se va sparge în capul PNL și USR.

PSD nu trebuie decât să aibă răbdare și să caute oamenii potriviți, mai ales pentru Palatul Cotroceni și primăriile marilor orașe. E foarte probabil să recâștige Bucureștiul prin Gabriela Firea, Timișoara e clar câștigată de pe acum (vezi haosul din parohia lui Dominic Fritz deja), plus multe altele.

De aceea, dacă România vrea ca PSD să nu calce totul în picioare din 2024 încolo, soluția e o guvernare PNL-PSD. Cu toate dezavantajele ei pentru liberali.

Altfel, în perioada 2024-2028, se va distruge tot ce se va face bine în următorii trei ani (presupunând totuși că dreapta chiar va face reformele promise în sistemul public).

Vor urma 4 ani de dezmăț bugetar, exact ca în vremea USL după Traian Băsescu (care a tăiat în carne vie, salvând economia de la o lungă suferință, dar a plătit politic enorm pentru asta, ajutând implicit PSD să câștige OPT ani de guvernare, 2012-2020)!

Iar după un jaf de proporții marca PSD, cine va lua crema în 2028? AUR. George Simion și Claudiu Târziu, dacă au răbdare și PNL-USR vor guverna până în 2024, vor ajunge la putere negreșit în 2028.

Cam așa arată viitorul, cu o guvernare PNL-USR-UDMR.

Nu fără motive, mulți oameni, tineri dar nu numai, mai ales votanți ai PNL și USR, au acum de ce să se întrebe dacă merită să mai trăiască într-o astfel de Românie.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.