Puigdemont, prins în Sardinia! El fugise în Belgia din 2017, ajutat de Marcela Topor, soția sa româncă

Puigdemont, prins în Sardinia! El fugise în Belgia din 2017, ajutat de Marcela Topor, soția sa româncă

septembrie 24, 2021 1

Grațierea recentă a foștilor lideri catalani condamnați în Spania pentru acțiunile secesioniste din Barcelona îi cade acum ca un gust amar fostului lor lider, care nu se va mai putea bucura de concesia Guvernului de la Madrid, deoarece a ales să fugă de justiție, în loc să-și caute dreptatea în fața ei.

Fostul președinte al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, a fost arestat joi în insula italiană Sardinia, potrivit unor surse citate de ziarul EL MUNDO.

Liderul catalan a fost fugit de justiția spaniolă din toamna anului 2017, în așteptarea procesului pentru referendumul ilegal de independență a Catalunyei, din 1 octombrie 2017 (1-O).

Joi seară, el a fost arestat în conformitate cu ordinul de percheziție și capturare emis de judecătorul Pablo Llarena.

Surse ale Curții Supreme explică faptul că ordinul european împotriva fostului președinte catalan nu a fost niciodată dezactivat.

Parlamentul European a decis în martie anul trecut să ridice imunitatea lui Puigdemont, iar Curtea Europeană de Justiție a confirmat decizia.

La 30 iulie, Curtea a respins cererea lui Carles Puigdemont, Clara Ponsatí și Toni Comín de a suspenda ridicarea imunității lor în calitate de deputați europeni, considerând că nu există riscul ca fostul președinte al Generalitat de Catalunya și foștii săi consilieri să fie reținuți în exercitarea funcțiilor lor ca membri ai Parlamentului European.

Puigdemont urma să participe în următoarele ore la recepția instituțională pe care administratorul din Alghero o oferă grupurilor participante la o întâlnire internațională organizată de asociația Adifolk.

Au participat și ministrul acțiunii externe, Victòria Alsina, și președintele Parlamentului, Laura Borràs.

Cu toate acestea, liderul catalan a fost arestat de poliția italiană – de ofițeri în civil – la sosirea pe aeroportul din Alghero.

Avocatul său, Gonzalo Boye, a dat detalii despre arestarea sa pe contul său de Twitter.

Surse juridice susțin că, odată ce Italia a procedat la arestarea fugarului, procedura începe acum pentru a vedea dacă autoritățile italiene sunt de acord să îl predea justiției spaniole.

De la biroul lui Puigdemont au indicat că vinerea aceasta va fi la dispoziția judecătorilor Curții de Apel din Sasser (Sardinia), care este competentă să decidă eliberarea sau eventuala extrădare a acestuia.

Puigdemont a reușit să scape de justiția spaniolă imediată după atacul la adreaa integrității teritoriale a Spaniei din 1 octombrie 2017, fiind ascuns în portbagajul mașinii conduse de soția lui, românca Marcela Topor.

Un cuplu de polițiști ”Mossos” și-a împrumutat mașina, a uitat să includă documentația vehiculului și a trebuit să se stabilească o întâlnire în Franța pentru a-l salva pe liderul acțiunii secesioniste.

Soția lui Puigdemont l-a luat ascuns în garajul casei sale și ex-președintele și-a schimbat mașina de două ori înainte de a ajunge la punctul de frontieră La Jonquera.

Un caporal al gărzii sale de corp a mărturisit Afacerilor Interne cum l-a ajutat pe sergentul care a condus dispozitivul fugă către Bruxelles.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
One thought on “Puigdemont, prins în Sardinia! El fugise în Belgia din 2017, ajutat de Marcela Topor, soția sa româncă
 1. Avatar

  Satiricon

  Catalanii, trasi de un partid de extremisti de stinga, CUP, cred ca este, au pierdut o oportunitate istorica sa aranjeze ” de un puta vez” , relatiile lor maritale cu Spania.
  Eu cred ca catalanii au tot dreptul sa faca un referendum sa vada daca majoritatea populatiei Catalonei vrea sa plece. Dar istoria separarii este mai complicata decit propii catalani actuali cred. Cind Spania era umpluta de bogatii (aduse de America) catalanii erau mai mult decit fericiti cu Spania. Si cind Spania a intrat la UE si a scos miliarde de la ea, catalanii inca o data erau mai mult decit fericiti cu Spania.
  Si cu Franco catalanii erau fericiti, deoarece desi Franco le reprimase (ca la toti spanioli) de asemenea le a ajutat sa devina provincia cea mai bogata a Spaniei. Cum? A inchis importarea multor produse industriale catalani. Adica, a maturat competitia.
  Cu acest ajutor catalanii s-au dezvoltat mai mult. Dar, in acelasi timp s- au facut insuportabil de inchipuiti si au incheput sa vorbeasca urit de tot impotriva spaniolilor. Ca sint ” moros”, arabi, negri, ignoranti, tigani, etc si alte expresii rasiste.
  Acuma, cit de superdezvoltati sint catalanii intradevar? Nu mult de fapt, ca baschii. Eu am invatat in Suedia si o cunosc bine. Daca catalanii, baschii si spaniolii in general spun unui suedez ca Catalonia este ca Suedia, suedezul o sa rida cel putin o saptamina fara sa se opreasca. Suedia, cu 10 milioane de locuitori are 10 intreprinderi internationale de inalta tehnologia: SAAB, VOLVO, etc, Spania, Catalonia si Baschia incluse, nu are niciuna.
  Romania in timpul comunismului avea o puternica industria petrochimica si alta metal mecanica de furaj pentru gaz si petrol. Spania nici acum o are, desi a avut 2 continente la dispozitia.

  septembrie 28, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.