Pușcărie pentru Diplan, Șoșoacă, Simion? În Grecia, conspiraționiștii încep să intre după gratii. Cazul Zorii Aurii

Pușcărie pentru Diplan, Șoșoacă, Simion? În Grecia, conspiraționiștii încep să intre după gratii. Cazul Zorii Aurii

martie 30, 2021 6

Diana Șoșoacă, Pompiliu Diplan și George Simion nu mai stau atât de liniștiți după ce, lângă România, au apărut exemple că țările Uniunii Europene sunt tot mai decise să taie în carne vie cu acei politicieni care promovează anarhia și populismul.

Cei trei lideri ai protestelor  care au degenerat în violențe ar trebuie să arunce o privire la sudul României, să vadă  ce a pățit un lider politic grec adept al acelorași mesaje anarhiste și conspiraționiste.

Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, Nikos Michaloliakos – negaţionist şi admirator al naţional-socialismului – a fost condamnat miercuri la 13 ani de închisoare cu executare de Curtea penală din Atena, care l-a găsit vinovat de „conducerea unei organizaţii criminale”, relatează AFP şi ANA.

Tot la 13 ani de închisoare au mai fost condamnaţi eurodeputatul Ioannis Lagos, fost membru al Zorilor Aurii, fostul purtător de cuvânt al formaţiunii paramilitare, Ilias Kassidiaris, deputatul Hristos Pappas, considerat mâna dreaptă a lui Michaloliakis, precum şi alţi doi foşti deputaţi, Ilias Panagiotaros şi Giorgos Germenis.

Fostul ginere al lui Michaloliakis, Artemis Matthaiopoulos, a fost condamnat în ce-l priveşte la 10 ani, tot pentru participare la conducerea unei organizaţii criminale, scrie Agerpres.

Procuroarea Curţii penale din Atena ceruse marţi o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru toţi şapte.

În privinţa eurodeputatului Ioannis Lagos, Parlamentul European va trebui să-i ridice imunitatea, la solicitarea Greciei, după emiterea mandatului de arestare.

Curtea penală din Atena l-a condamnat tot miercuri la închisoare pe viaţă pe un alt membru al Zorilor Aurii, Giorgos Roupakias, pentru asasinarea rapperului antifascist Pavlos Fyssas, în 2013. La această pedeapsă se adaugă încă 10 ani pentru apartenenţă la formaţiunea neonazistă.

Alţi membri ai partidului au fost condamnaţi la pedepse între cinci şi şapte ani de închisoare pentru apartenenţă la o organizaţie criminală.

Luni, Curtea a respins toate circumstanţele atenuante care ar fi putut să uşureze pedepsele cu închisoarea riscate de liderii partidului neonazist.

Procesul Zori Aurii este considerat unul dintre cele mai importante din istoria politică a Greciei şi a dus progresiv la declinul partidului, a treia forţă politică din Grecia în 2015, dar care nu a obţinut niciun loc în Parlament la ultimele alegeri legislative din iulie 2019.

După cinci ani şi jumătate de audieri, Curtea a ajuns săptămâna trecută la verdictul unanim că partidul paramilitar este „organizaţie criminală”, decizie calificată drept „istorică” de preşedinta Republicii şi de o mare parte a clasei politice din Grecia.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.