Pușcărie pentru Diplan, Șoșoacă, Simion? În Grecia, conspiraționiștii încep să intre după gratii. Cazul Zorii Aurii

Pușcărie pentru Diplan, Șoșoacă, Simion? În Grecia, conspiraționiștii încep să intre după gratii. Cazul Zorii Aurii

martie 30, 2021 6

Diana Șoșoacă, Pompiliu Diplan și George Simion nu mai stau atât de liniștiți după ce, lângă România, au apărut exemple că țările Uniunii Europene sunt tot mai decise să taie în carne vie cu acei politicieni care promovează anarhia și populismul.

Cei trei lideri ai protestelor  care au degenerat în violențe ar trebuie să arunce o privire la sudul României, să vadă  ce a pățit un lider politic grec adept al acelorași mesaje anarhiste și conspiraționiste.

Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, Nikos Michaloliakos – negaţionist şi admirator al naţional-socialismului – a fost condamnat miercuri la 13 ani de închisoare cu executare de Curtea penală din Atena, care l-a găsit vinovat de „conducerea unei organizaţii criminale”, relatează AFP şi ANA.

Tot la 13 ani de închisoare au mai fost condamnaţi eurodeputatul Ioannis Lagos, fost membru al Zorilor Aurii, fostul purtător de cuvânt al formaţiunii paramilitare, Ilias Kassidiaris, deputatul Hristos Pappas, considerat mâna dreaptă a lui Michaloliakis, precum şi alţi doi foşti deputaţi, Ilias Panagiotaros şi Giorgos Germenis.

Fostul ginere al lui Michaloliakis, Artemis Matthaiopoulos, a fost condamnat în ce-l priveşte la 10 ani, tot pentru participare la conducerea unei organizaţii criminale, scrie Agerpres.

Procuroarea Curţii penale din Atena ceruse marţi o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru toţi şapte.

În privinţa eurodeputatului Ioannis Lagos, Parlamentul European va trebui să-i ridice imunitatea, la solicitarea Greciei, după emiterea mandatului de arestare.

Curtea penală din Atena l-a condamnat tot miercuri la închisoare pe viaţă pe un alt membru al Zorilor Aurii, Giorgos Roupakias, pentru asasinarea rapperului antifascist Pavlos Fyssas, în 2013. La această pedeapsă se adaugă încă 10 ani pentru apartenenţă la formaţiunea neonazistă.

Alţi membri ai partidului au fost condamnaţi la pedepse între cinci şi şapte ani de închisoare pentru apartenenţă la o organizaţie criminală.

Luni, Curtea a respins toate circumstanţele atenuante care ar fi putut să uşureze pedepsele cu închisoarea riscate de liderii partidului neonazist.

Procesul Zori Aurii este considerat unul dintre cele mai importante din istoria politică a Greciei şi a dus progresiv la declinul partidului, a treia forţă politică din Grecia în 2015, dar care nu a obţinut niciun loc în Parlament la ultimele alegeri legislative din iulie 2019.

După cinci ani şi jumătate de audieri, Curtea a ajuns săptămâna trecută la verdictul unanim că partidul paramilitar este „organizaţie criminală”, decizie calificată drept „istorică” de preşedinta Republicii şi de o mare parte a clasei politice din Grecia.

VoxPublica
VoxPublica
6 comments on “Pușcărie pentru Diplan, Șoșoacă, Simion? În Grecia, conspiraționiștii încep să intre după gratii. Cazul Zorii Aurii
 1. Teodor

  Actuala guvernare ar trebui sa actioneze rapid ca sa nu creasca miscare. Sunt sigur ca în cazul unor alegeri anticipate vor castiga mai multe voturi în parlament pentru ca prostimea din Romania este mare. Așa a ajuns și Hitler la conducere în Germania.

  martie 30, 2021 Reply
 2. Bogdan

  Ca orice dictatura care se respecta, urmareste sa isi bage ori la puscarie, ori la casa de nebuni opozantii – ori sa-i ucida, asa cum faceau dictaturile mai vechi. Dictatura mondiala actuala – intrucat cu asta ne confruntam, tinand cont de minciuna mondiala cu pandemia – nu se lasa mai prejos si vrea sa obtina un nou om, fara natiune, fara cultura, fara verticalitate, fara drepturi, si mai ales, fara gandire critica. Ma si uit la mizeria aia de sondaj cu „ce urmaresc protestele anti-masca”. Si e un caz clar de lipsa a gandirii critice. PROTESTELE URMARESC INTOARCEREA LA NORMALITATE A LUMII. Nu sunt pentru imunizarea in masa, decat daca ar fi intr-adevar extinsa partea reala a pandemiei, cazurile reale de Covid. Nu sunt pentru haos si anarhie, ca oamenii vor sa iasa normal pe strada si sa se intoarca la munca. Nu sunt ca sa opreasca „reformele” lui Citu, ci nenorocirile lui Citu, ca astea au fost intotdeauna ceea ce Dreapta a numit „reforma” si au fost mereu niste nenorociri sabotate de PSD-ul istoric si poporul care intelegea ca suntem intr-un razboi de supravietuire impotriva Dreptei, razboi inceput in 1990. Nu sunt nici ca sa aduca PSD la guvernare, pentru ca PSD nu mai e ce a fost, este o mizerie ce nici nu se merita a fi mentionata, o umbra palida a ceea ce a fost. Pentru asta sunt protestele, pentru LIBERTATE si NORMALITATEA VIETII. Adica LIBERTATE NECONDITIONATA. Neconditionata de masti, de vaccinuri, de nimic. LIBERTATEA CONDITIONATA NU SE NUMESTE LIBERTATE. A inceput acest razboi, si acest razboi va dura pana se va termina – ori cu distrugerea rezistentei, ori cu distrugerea dictaturii neomarxiste.

  martie 30, 2021 Reply
 3. mariusmioc

  Manifestația de lîngă locuința primarului Timișorii Dominic Fritz își arată de îndată efectele: Rata de infectare scade în Timișoara (video) https://mariusmioc.wordpress.com/2021/03/29/manifestatia-de-linga-locuinta-primarului-timisorii-dominic-fritz-isi-arata-de-indata-efectele-rata-de-infectare-scade-in-timisoara-video/

  martie 30, 2021 Reply
 4. Naționalistul

  Un articol aberant, scris de un ” jurnalist” neomarxist/globalist, care face propagandă neomarxista/globalistă la Realitatea TV, un post neomarxist/globalist. Neomarxiștii/globaliștii sunt o amenințare pentru omenire, ei atacă valorile naționale, drepturile și libertățile, promovează LGBT, atacă familia normală, atacă libertatea de exprimare, atacă suveranitatea națională. Oamenii se trezesc și înțeleg pericolul globalismului și vor vota naționaliști. Naționalismul este in ascensiune in Europa. Cât despre Diana Sosoaca și ceilalți, stai liniștit, nu vor ajunge la închisoare.

  martie 30, 2021 Reply
 5. Rammstein

  Cum dracul apar astfel de articole scrise parcă la comandă tocmai acum ?.
  Sper ca urmatorul articol va fi despre partidul nationalist socialist din germania,!!..si uite asa din partid în partid mai mânca și gura lui ceva….
  Ai ca sunteti penibili…ce credeti ca aia din zorii aurii s-au căcat pe ei dacă le-au închis conducătorii??..

  martie 31, 2021 Reply
 6. Alin

  nu mă dau eu in vânt după ăștia insă ca jurist nu pot să nu văd ce tembeli sunt jurnaliștii să bage ei oameni in inchisoare așa, după ce articole văd ei prin presă… Trebuie să ai infracțiune, plângere, proces cu contradictorialitatea părților și verdict subsemnat de completul de judecată.

  mari idioți mai sunt ăștia care vor justitie si stat de drept dar acum văd că numai pușcărie și cătușe vor pentru opoziție.

  ce-ar fi să nu mai sustineti măsuri aberante care ingrămădesc oamenii in magazine și incalcă drepturi constituționale in mod ilegal, adică prin decizii administrative și apoi mai vorbim cine merge in inchisoare

  pentru că după părerea mea si după ce simt in popor, la inchisoare n-o să meargă Șoșoacă pentru că urlă la TV ci o să meargă miniștrii care au semnat încălcarea Constituției!

  Și apoi jurnaliștii care au primit bani de la guvern să mintă, să vedem chitanțele și cum justificăm 50 de milioane de euro alocați de Orban jurnaliștilor.
  Cu 50 de milioane făceau 1 spital de Covid, dar jurnaliștii au mâncat banii și fac propagandă.

  aprilie 9, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.